Fisker-enka kjemper for livsverket

TROMSØ (Dagbladet): I 40 år bygde Leonora Johansen og ektemannen Edgar opp et livsverk basert på retten til fiske på finnmarkskysten. Etter mannens død vil myndighetene legge fiskerettighetene ut på det åpne markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun ønsket å beholde torskekvoten, slik at barn eller barnebarn kunne benytte den. Slik blir det ikke. Det har Fiskeridepartementet avgjort.

- Jeg fratas en rett, mitt og Edgars livsverk smuldrer vekk. Jeg er sjokkert over norske fiskerimyndigheter, sier Leonora Johansen.

Hun bor i Gjesvær i Nordkapp kommune. I 1960 etablerte hun og Edgar seg i bygda, med et liv basert på det havet rett utafor kunne gi. De bygde hus, kai og bu og oppdro unger i det lille samfunnet i Finnmark.

En stor urett

- Norge er et land som legger forholdene til rette for store konserner, mens livsgrunnlaget for vanlige mennesker langs kysten svekkes. Det føles blodig urettferdig, sier Leonora.

Ektemannen Edgar Ingebrigtsen døde i februar i fjor. Han eide en liten sjark på 33 fot - «Vårøy» - og hadde kvote for torskefiske.

Enka får beholde båten, men Fiskeridepartementet har gitt henne endelig avslag på søknaden om å beholde fiskerettighetene som var knyttet til sjarken.

Ifølge departementet tilfredsstiller hun ikke de formelle kravene til å ha rettigheter i fiskeriene.

- Men kravene innfris derimot av store konserner andre steder i landet, som bare ivaretar kapitalinteresser og ikke er opptatte av bosetting, sier hun.

- Dagens regler gjør at jeg tvinges til å selge båten med kvote. Jeg har gjennom hele mitt liv vært tilknyttet fiske gjennom arbeid og bosted. Edgars mål var at livsverket - og retten til å delta i torskefiske - skulle overtas av hans familie, barn eller barnebarn, sier kvinnen.

Vil kjempe

Hun føler at fiskerimyndighetene, gjennom sitt regelverk, svekker livsgrunnlaget for folk i kystsamfunnene, og gjør det vanskeligere for ungdom å velge kystfiske som levevei.

- Det er livsviktig for bygda vår at vi får beholde fiskebåter med fangstrettigheter. Men dagens fiskeripolitikk virker kynisk: Det legges opp til en stadig friere markedsbasert omsetning av fiskeressurser. Er det slik vi vil ha det her i landet?

Hennes avdøde ektemann var formann i Norges Råfisklag da han døde i februar i fjor.

- Edgar førte hele sitt liv en kamp for kystfolks rettigheter, det føles riktig av meg å føre denne arven videre nå, sier hun.

KJEMPER ALEINE: - Er Norge en fiskerinasjon som bare bryr seg om penger,og ikke menneskelig verdighet? spør Leonora Johansen.