Fisker laksfra rullestol

Om sommeren reiser John Karlsen (60) 280 mil for å nå sitt fiskeparadis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fjerde året på rad er Karlsen å finne på campingplassen i idylliske Vik ved Sognefjorden. 25. mai koblet han campingvogna på bilen i Breivikbotn på Sørøya, og han regner ikke med å være tilbake før om tre måneder.

-  Jeg har funnet mitt paradis, og så lenge laksen biter, er det ingen grunn til å reise nordover før til høsten.

Han forsikrer at kona kommer innom i løpet av sommeren.

-  Så jeg er ikke helt asosial, humrer den glade laksefiskeren.

I rullestol

Karlsen har vært avhengig av rullestol halve livet. En trafikkulykke for 30 år siden lammet ham fra livet og ned. Han måtte gi opp jobben i anleggsbransjen, men har i alle år hatt eget verksted for reparasjoner av elektriske artikler.

Kunnskapene og interessen for teknikk har gjort at han kan ta seg inn og ut av campingvogna med selvkonstruert heis.

Lagt til rette

 IKKE STOR NOK:  -  I løpet av sommeren skal jeg ta større fisk enn denne på drøyt ni kilo, lover John Karlsen. Han er avhengig av rullestol, men har funnet sitt fiskeparadis i Vik i Sogn. Foto: Odd G. Nordengen
IKKE STOR NOK: - I løpet av sommeren skal jeg ta større fisk enn denne på drøyt ni kilo, lover John Karlsen. Han er avhengig av rullestol, men har funnet sitt fiskeparadis i Vik i Sogn. Foto: Odd G. Nordengen Vis mer

-  Det flotte med Vik, er at det lokale fiskelaget har lagt skikkelig til rette for rullestolbrukere. Her kan vi nå osen der elva går ut i Sognefjorden, og vi kommer til i kulper hvor fisken normalt er å finne, sier Karlsen.Han skryter veldig av fiskemulighetene i Vik.

-  Vi har nesten de samme mulighetene som de som kan bevege seg over alt. Jeg har vært flere andre steder, men maken til Vik finnes ikke.

Elva han skryter av, Vikja, er ei unik elv. I 2002 ble den kåret til landets beste lakseelv med ufattelig en kilo fisk per meter. I fjor ble det tatt opp 1,5 tonn fisk med en snittvekt på 3,4 kilo.

Årets sesong var knapt i gang før en nikilos rugg ble halt på land av 88 år gamle Odd Bolaug. Og fortsettelsen har vært eventyrlig. Daglig tas det opp fisk på mellom tre og ti kilo.

Alle er imidlertid på jakt etter de helt store. Rekorden er på hele 28 kilo.

God plass

Ryktene om at årets utgave av Vikja nesten garantert gir fisk, har spredt seg fort. Men det er likevel god plass i elva.

-  Egentlig er det rart at ikke flere har oppdaget mulighetene, sier Morten Jakobsen, leder i det lokale fiskelaget.

Han forteller at de har ligget lavt i markedsføringen.

-  Og resultatene ser vi nå: Elva er full av fisk!