BLØDDE I HJEL: De andre fiskerne som kom til for å få 32-åringen til sykehus, hadde ingen mulighet til å redde livet til øgleofferet.  Foto: JOHN LEWAR / AFP / SCANPIX
BLØDDE I HJEL: De andre fiskerne som kom til for å få 32-åringen til sykehus, hadde ingen mulighet til å redde livet til øgleofferet. Foto: JOHN LEWAR / AFP / SCANPIXVis mer

Fisker på epleslang drept av kjempeøgler

32-åring valgte feil frukthage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 32 år gamle fiskeren Muhamad Anwar ble drept da han gikk ulovlig i land på den avsidesliggende øya Loh Sriaya øst i Indonesia.

Øya er en del av nasjonalparken som er opprettet for å beskytte den truede dyrearten komodovaranen, verdens største øgle. Det burde trolig 32-åringen ha tenkt grundigere over før han gikk på fruktslang.

- Fiskeren var i nasjonalparken da han gikk inn for å lete etter sukkerepler. Området er forbudt for folk fordi det er mange ville øgler der, sier komodavaran-parkens sjef Fransiskus Harum til CNN.

Flere av de fryktede kjøtteterne gikk til angrep på den fruktsankende mannen og påførte ham store skader. Andre fiskere i nærheten fikk 32-åringen med seg til et sykehus på en naboøy, men han ble erklært død ved ankomst.

Komodovaranene kan bli opptil tre meter lange og påfører byttet  skader med de skarpe tennene sine og spytt som har en så høy bakteriekonsentrasjon at det er dødelig. Øglene kan angripe store dyr, blant annet bøfler, og kommer tilbake for å spise byttet når det har segnet om av bakteriecocktailen.

De tilsynelatende tilforlatelige øglene kan løpe like raskt som hunder, hoppe opp på bakbeina og drepe dyr med kraftige slag med de store halene eller med de store klørne.

Angrep på mennesker er svært sjeldne, men det har vært noen alvorlige tilfeller. I februar overlevde en parkvokter såvidt da en komodovaran klatret opp stigen til hytta hans og angrep ham innendørs, skriver CNN.com. I 2007 døde en åtteåring etter nærkontakt med øglene.

Komodovaranene finnes bare på fire indonesiske øyer, og teller i dag trolig færre enn 4000 eksemplarer.

(Korreksjon: Komodovaraner har ikke gift, men farlig bakteriekonsentrasjon i spyttet)

IKKE UFARLIG: Komodovaranene kan se uskyldige ut, men er i stand til å drepe langt større dyr enn mennesker.
IKKE UFARLIG: Komodovaranene kan se uskyldige ut, men er i stand til å drepe langt større dyr enn mennesker. Vis mer