Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiskere berget livet med iskald krisereaksjon

Fartøy med tre gikk ned vest for Bømlo i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): De tre fiskerne som kom i kritisk havsnød vest for Bømlofjorden tidligere i natt, kan ha berget livet takket være eksemplarisk håndtering av redningsprosedyrene.

De tre er ventet til Haugesund i morgentimene med et fiskefartøy som plukket dem opp fra en redningsflåte.

 - Det var to brødre og en tredjemann fra Egersund-traktene ombord i båten da problemene oppsto 54 nautiske mil vest av Bømlofjorden. Fiskebåten må ha gått raskt ned etter at det ble problemer, og mannskapet har handlet etter læreboka og trykket direkte på nødknappen.

- Dermed ble båtens posisjon tilgjengelig på GPS via kystradiosystemet, der skip i samme farvann og vi umiddelbart også kunne høre samtaler fra fiskebåten i nød. Båter i nærheten rakk å høre en kort og avbrutt samtale om slagside. Så ble forbindelsen brutt, sannsynligvis i det båten gikk under, sier redningsleder Ove Førland ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Dagbladet.
  

Alle tre skal være i fysisk god form.


Årsaken til ulykken er ikke kjent.

Det var 15 sekundmeter vind og høy sjø i området da fiskebåten gikk ned.

Hovedredningssentralen fikk meldingen like etter klokka 23.00, melder Stavanger Aftenblad. Meldingen gikk ut på at fiskebåten muligens hadde fått slagside.


Den 24 meter lange fiskebåten er hjemmehørende  i Egersund.


Et Sea King redningshelikopter var framme over havariområdet på 40 minutter. Da var de tre fiskerne  akkurat tatt ombord i et annet fartøy etter en time i redningsflåten.


- Ombord i flåten har fiskerne fulgt et annet punkt i bergingsreglene. De skjøt opp nødbluss, og det kan ha vært avgjørende for at de ble oppdaget. Det var tilnærmet null sikt i natt både fra helikopter og fra andre fartøyer, sier redningsleder Frøland.Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!