Fiskere blir straffet for å redde båtflykninger

Overlevende fra katastrofen i Middelhavet: - Betalte 10 000 kroner for turen.

 PÅ LANGE REKKER:  Ialt 111 kister er foreløpig radet opp i en flyhangar på Lampedusa - alle med et nummer og noen med teddybjørn som siste hilsen. FOTO: Luca Bruno, AP/NTB SCANPIX.
PÅ LANGE REKKER: Ialt 111 kister er foreløpig radet opp i en flyhangar på Lampedusa - alle med et nummer og noen med teddybjørn som siste hilsen. FOTO: Luca Bruno, AP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Beskyldninger om kaos før og under redningsaksjonen - i verste fall bevisst motvilje mot å redde flyktninger - hagler mens over 200 mennesker fortsatt er savnet på havet etter katastrofen.

Fiskeskipperen Marcello Nizza sier til italienske medier at det tok 45 minutter fra han ringte kystvakta til den første redningsbåten var på stedet - til tross for at den lå i havna på turistøya Lampedusa bare 500 meter fra havaristedet.

Kystvaktas talsmann sier det tok bare 20 minutter.

Han var ute på fiske og oppfattet hva som skjedde selv om det klokka bare var 06 torsdag morgen og det fortsatt var mørkt.

Ble nektet å redde flere Noen om bord i den fullstappede båten med rundt 500 flyktninger satte fyr på et teppe for å få oppmerksomhet om motorstopp. Det brennende teppet satte fyr i oljesøl på dekk, og båten kantret.

Skipperen fisket opp 47 av de 155 som ble reddet, kjørte dem til land og var klar til å dra ut igjen mens kystvakta fortsatt lå til kai.

Men han hevder han ble nektet å dra ut igjen fordi han ikke hadde formell tillatelse til å drive passasjertrafikk eller redningsarbeid.

Tillatelse til flyktningtransport hadde definitivt heller ikke eierne av fiskebåten, som la ut fra Misrata i Libya med rundt 500 mennesker om bord, de aller fleste fra Eritrea.

En av de overlevende av mannskapet, en mann fra Tunis, er pågrepet av italiensk politi.

Betalte 1 600 dollar En av de overlevende i flyktningsenteret på Lampedusa, en ung mann fra Eritrea,  forteller til nyhetsbyrået AP at han hadde betalt 1 600 dollar (om lag 10 000 kroner) for den hasardiøse båtturen.

Mange av de overlevende og omkomne hadde holdt seg i skjul mellom to og fire måneder i Libyas hovedstad Tripoli før den 250 kilometer lange seilasen mot europeisk grunn.

Ordfører på Lampedusa, Giusi Nicolini, mener forbudet mot å hjelpe flyktninger kan ha vært årsaken til at ikke flere lokale båter kom til for å hjelpe under tragedien.

Straff for hjelp — Fiskebåtene forsvant fordi myndighetene har straffet fiskere og båteiere for å hjelpe illegale innvandrere når de tidligere har reddet liv, har ordføreren sagt til pressen, i følge NTB.

Tragedien har vekket liv i debatten om de strenge immigrasjonsreglene i Europa. Flere tusen afrikanske flyktninger dør hvert år i et forsøk på å ta seg over til det europeiske kontinentet i båter.

Det samlede dødstallet etter den verste flyktningbåt-katastrofen i Middelhavet, vil overstige 300, kanskje 350.

 PÅ 40 METERS DYP:  Dykkere far hele Italia venter på at værforholdene kan gjøre det forsvarlig å gå inn i fiskebåten, der minst 100 døde mennesker ligger. Her havaristen fotografert på bunnen utenfor Lampedusa fredag. FOTO: AP/ITALIENSK BRANNVESEN/NTB SCANPIX.
PÅ 40 METERS DYP: Dykkere far hele Italia venter på at værforholdene kan gjøre det forsvarlig å gå inn i fiskebåten, der minst 100 døde mennesker ligger. Her havaristen fotografert på bunnen utenfor Lampedusa fredag. FOTO: AP/ITALIENSK BRANNVESEN/NTB SCANPIX. Vis mer

Kistene med de 111 som er funnet omkommet, er radet opp i en flyhangar på øya.

Den havererte fiskebåten er lokalisert på 40 meters dyp med minst 100 døde mennesker tett sammenslynget inne i vraket.

Dykkere fra hele Italia er kommet til Lamepdusa, men værforholdene de to siste har gjort det umulig å få ut noen av de omkomne.

 DØDSFERDEN:  Fiskebåten emd rundt 500 flyktninger startet fra Misrata to døgn før katastrofen - bare 500 meter unna å komme i land etter 250 kilometer. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
DØDSFERDEN: Fiskebåten emd rundt 500 flyktninger startet fra Misrata to døgn før katastrofen - bare 500 meter unna å komme i land etter 250 kilometer. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET. Vis mer