Fiskere nekter å flytte seg fra styrtområdet

En fiskeflåte nekter å flytte seg fra området i Stillehavet der romstasjonen Mir ventes å styrte. For første gang på lang tider biter nemlig den lukrative tunfisken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mesteparten av båtene blir værende i Mirs styrtområde, sier lederen av fiskebåteiernes fagforening, Wayne Heikkila, til nyhetsbyrået AP.

- Fisken biter i det området, og det har vært et tøft år for fiskerne så langt. Defor blir de, sier Heikkila.

Utbrente deler av Mir ventes å styrte i Stillehavet mellom New Zealand og Chile i dag eller i morgen. Store biter av metall, enkelte flere hundre kilo tunge, ventes å spres over et stort område.

Betaler for å se

Heikkila sier at fiskerne er informert om faren ved å bli i området, men at de velger å ta sjansen på å bli.

- Jeg ba dem om å ha videokameraene klare, sier Heikkila.

50 rom-entusiaster har til sammen lagt 17 millioner kroner i potten for å være sikret verdens beste utsikt til Mirs styrt i havet. De har leid tre fly som skal frakte dem inn i området der Mir ventes å styrte, og har annonsert at de vil få de aller beste bildene av det historiske øyeblikket. Nå kan de bli slått på målstreken - av fiskere som er i området kun med tanke på å brødfø familien nå som fisken biter.

Midt i styrtområdet

Sjøfartsmyndighetene på New Zealand har i flere dage sendt gjentatte advarsler til rundt 30 amerikanske tunfisk-fiskere me bae på Samoa.

- For øyeblikket kan jeg bare bekrefte at det ikke er tvil om at de er fullt informert om situasjonen, og at de har vært klar over faren i lengre tid, sier sjefen for landets maritime sikkerhetmyndigheter, Russel Kilvington, til nyhetsbyrået.

- Jeg går ut fra at at de vurderer sine muligheter.

Tidlig torsdag lokal tid sa en talsperson for statsminister Heen Clark at båtene er konsentrert «akkurat på det stedet russerne sikter Mir mot».

Også flere handelsfartøy seiler gjennom styrtområdet. Lokale myndigheter jobber ifølge Helm kontinuerlig med å advare dem.

STYRTES:</B> Etter 15 år i forskningens tjeneste styrtes romstasjonen Mir i Stillehavet.