FRYKTER FOR FRAMTIDA: Lawrence Stipelcovich (83) i Venice om bord barnebarnets båt. Foto: Blake Gordon
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Lawrence Stipelcovich (83) i Venice om bord barnebarnets båt. Foto: Blake GordonVis mer

Fiskeren Lawrence (83) frykter oljesølet ødelegger framtida

Stipelcovich (83) har overlevd tre store orkaner. Men oljesølet gjør ham bekymret for de yngre fiskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||EMPIRE (Dagbladet): — Jeg lager disse på vinteren, når det ikke er noe å gjøre, sier Lawrence Stipelcovich og viser fram modellbåtene sine hjemme i garasjen i den lille fiskerlandsbyen Empire.

Denne sommeren kan 83-åringen, som har vært fisker siden han var ni år, få god tid til hobbyen sin. Fisket i området er foreløpig stengt i ti dager, og oljesølet langs Golfkysten truer både denne og fremtidige sesonger.

Selv om Stipelcovich kaller seg «delvis pensjonert», er han bekymret for nevøene og barnebarnenes livsgrunnlag i fremtiden.

— Dette er ille for den nye generasjonen, for de vil ikke klare å fikse dette på lenge. Obama sa han skulle gjøre noe for å hjelpe oss. Men vi får nå se på det, sier han.

To hus ødelagt av orkan Lawrence Stipelcovich, som har startet tre ulike fiskerier ved Louisiana-kysten, er vant til å være ute i hardt vær. Huset han bor i, er det tredje han har bygd på samme tomt. De to andre ble totalødelagt i orkanene som har herjet området.

— Jeg elsker å bo her nede, dette er hjemmet mitt. Men Katrina er forhåpentligvis den siste orkanen jeg får oppleve, sier 83-åringen.

— Jeg har ikke råd til å bygge et nytt hus nå.

Fiskebåten «Captain Kenny», som Stipelcovich har hatt i 44 år, og som han nylig solgte til sønnesønnen sin for èn dollar, har overlevd alle orkanene. Han er enig med dem som sier at oljelekkasjen kan bli like ødeleggende som Katrina.

BYGGER MODELLBÅTER: 83-åringen Lawrence Stipelcovich (83) har en stor samling modeller, selv om noen ble tatt av Katrina. Foto: Blake Gordon
BYGGER MODELLBÅTER: 83-åringen Lawrence Stipelcovich (83) har en stor samling modeller, selv om noen ble tatt av Katrina. Foto: Blake Gordon Vis mer

—Dersom fisket er levebrødet ditt, er det jo det. Foreløpig styrer vinden oljen bort fra området her i vest, og håper er at oljen vil flyte østover til Mississippi, siden det er lettere å få den bort der. Men en orkan ville være katastrofal nå, sier han, vel vitende om at orkansesongen begynner i det små allerede i mai.

—Og vi aner jo ikke hva som vil skje i fremtiden.

Har opplevd oljesøl førStipelcovich, som er den eldste personen i fiskermiljøet i Empire, husker godt første gang det lekket olje i Mexicogolfen, da en tankbåt ble skutt på under andre verdenskrig.

—Oljen kom helt inn til fiskeområdene våre. Vannet var fullt av tykk, sort olje, og rekene og fisken ble dekket av den, sier han.

Han håper han slipper en gjentagelse av det, både for sin egen og de yngre slektningenes skyld. Men om han igjen skulle råkes av oljesøl, takler han nok det også. Han har alltid modellbåtene sine, de som ikke ble borte under Katrina.

—Du må tåle å gjøre litt av alt for å overleve her nede, sier Stipelcovich.

SOLGTE BÅTEN: Lawrence Stipelcovich (83) solgte båten til barnebarnet sitt for en dollar. Foto: Blake Gordon
SOLGTE BÅTEN: Lawrence Stipelcovich (83) solgte båten til barnebarnet sitt for en dollar. Foto: Blake Gordon Vis mer