Håbrann ved badestrand

Fiskeren Ove fikk denne haien på kroken

- Jeg har ingen planer om å bade i havet noe mer.

HÅBRANN: Håbrannen befinner seg som regel på 300 til 400 meters dyp, men ble fanget av fiskeren Ove rett utenfor badestranden søbergstranda. Foto: Privat
HÅBRANN: Håbrannen befinner seg som regel på 300 til 400 meters dyp, men ble fanget av fiskeren Ove rett utenfor badestranden søbergstranda. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fiskeren Ove Alvestad har jobbet seks år som fisker, men har aldri opplevd lignende fangst som det han fikk på kroken søndag 21.mai.

Opp fra dypet kom det nemlig en håbrann, på en og en halv meter.

Ble skremt

Alvestad tok et bilde av haien han hadde fått på kroken, og delte det med venner og bekjente på Facebook.

Sammen med bildet skrev han «Advarsel: Det nærmer seg badesesong, og jeg vil derfor gå ut med en advarsel. Det er veldig mye hai i havet i år. Vi har sett opp til flere om dagen! Denne fikk jeg i dag rett utførr Søbergstranda».

Artikkelen fortsetter under videoen.

PIGGHÅ: - Pigghå forekommer langs hele norskekysten, men er vanligst i Sør-Norge og nordover til trøndelagskysten, ifølge Fredrik Myhre i Hjelp Havets Haier (HHH), som filmet dette i forrige uke utenfor Reve på jærkysten. Foto: Fredrik Myhre / Hjelp Havets Haier Vis mer

Etter fangsten har han rett og slett mistet litt av badelysten, sier han.

- Den ser jo ikke spesielt hyggelig ut. Du har ikke lyst til å stikke fingrene dine inn i det gapet der, for å si det sånn, sier han til Dagbladet, før han legger til:

- Jeg har i alle fall ingen planer om å bade i havet noe mer. Det er kanskje like greit ettersom jeg er fra Nord-Norge. Det er en grei unnskyldning for å slippe.

Vesterålen Online var først ute med å omtale denne saken i norske medier.

Utenfor badestrand

Haien ble fanget rett utenfor badestranda Søbergstranda i Vesterålen.

- Vi kunne tydelig se inn til badestranda da vi fanget den, sier Alvestad til Dagbladet.

Håbrannen befinner seg som regel ute på åpent hav, og lever både på 400 meters dyp, og helt oppe i havflaten. Den kan faktisk dykke så dypt som 1400 meters dybde. Om haien skulle forville seg inn i norske fjorder er det som regel fordi de er på jakt etter makrell eller annen småfisk.

Til tross for at haien kan se ut som en liten versjon av hvithaien, er den slett ikke farlig.

- Mennesker står ikke på denne haiens meny. Eller noen andre haiers meny, for den saks skyld, sier marinbiolog og haiekspert Fredrik Myhre til Dagbladet.

Myhre jobber for WWF Verdens naturfond og leder også haiorganisasjonen Hjelp Havets Haier.

- Den eneste måten å bli bitt av denne haien på, er om du skulle være uforsiktig og faktisk stikker hånden inn i gapet på den, sier Myhre.

IKKE FARLIG: Håbrannen er ikke farlig, presiserer marinbiolog og haiekspert Fredrik Myhre. Foto: Hjelp Havets Haier
IKKE FARLIG: Håbrannen er ikke farlig, presiserer marinbiolog og haiekspert Fredrik Myhre. Foto: Hjelp Havets Haier Vis mer

Han presiserer at det eneste som burde bekymre oss med denne haien, er at den forsvinner fra havene våre i et alt for raskt tempo. Håbrannen er nemlig utrydningstruet, og er rødlistet både internasjonalt og nasjonalt.

- Om haien fremdeles er levende når du fanger den, er du lovpålagt å slippe den ut i havet igjen. Denne haien kan kun selges videre som en bifangst, forklarer han.

Det finnes ingen dokumenterte tilfeller hvor håbrann angriper mennesker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer