- Fiskeressurser verdt 400 milliarder er i ferd med å gis bort

Ny bok slår alarm om privatiseringen av den norske fisken.

KRITISK: Marinbiolog Henning Røed er i boka «Fiskehistorier» sterkt kritisk til en utvikling der han mener norske fiskeressurser som på sikt kan være verdt flere hundre milliarder kroner, er i ferd med å vederlagsfritt falle i private hender. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KRITISK: Marinbiolog Henning Røed er i boka «Fiskehistorier» sterkt kritisk til en utvikling der han mener norske fiskeressurser som på sikt kan være verdt flere hundre milliarder kroner, er i ferd med å vederlagsfritt falle i private hender. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I boka «Fiskehistorier» som gis ut i dag, slår marinbiolog Henning Røed alarm om det han mener er en storstilt snikprivatisering av fellesskapets ressurser - fisken i havet.

Røed, som tidligere jobbet med oppdrettspørsmål i Miljøverndepartementet, mener at så mye som 400 milliarder kroner, som han anslår er den samlede verdien av de kvotebelagte fiskeressursene, kan stå på spill.

Omlag 95 prosent av norske fiskeressurser er kvotebelagt.

- Det dreier seg om store summer. Jeg stikker fram hodet her, jeg er marinbiolog, ikke økonom. Men jeg har latt meg irritere av at ingen har gjort noe skikkelig forsøk på å fastslå verdien av fiskeressursene våre, sier Røed til Dagbladet.

- Underlig og mistenkelig Han mener det har pågått en privatisering av fellesressurser over år uten særlig motstand. Dette har vært mulig fordi offentligheten ikke har vært klar over hvilke verdier som er i spill, ifølge Røed.

- Det er underlig og litt mistenkelig at vi tilsynelatende ikke er i stand til å måle verdien på fiskerressursene våre skikkelig. Men de som har interesse av privatiseringen, ønsker selvsagt ikke oppmerksomhet om det, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer