- Fiskeri-Norge lever av svindel

TROMSØ (Dagbladet): For første gang står en av Nord-Norges ledende fiskekjøpere fram og forteller om systematiske og omfattende lovbrudd i Fiskeri-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Næringa lever av storstilt og organisert svindel. De fleste gir blaffen i lover og regler. For de lovlydige er det snart kroken på døra, sier Odd Lorentzen til NRK Troms. Lorentzen driver store fiskemottak både i Troms og Finnmark.

Han hevder at mange i næringa nå øker fortjenesten ved å omgå lovverket.

- Blir utstøtt

- Den som tar bladet fra munnen, blir utstøtt. Folk holder kjeft fordi den indre justisen er knallhard. Men jeg bryter tausheten fordi dette ikke er til å leve med når man ser det på nært hold. Det er alvorlig miljø- og økonomisk kriminalitet som må fram i lyset, sier Odd Lorentzen.

Hans anlegg har vansker med å få tak i fisk fordi han krever at regelverket må følges. Ifølge den erfarne fiskekjøperen preges næringa av avansert kvotetriksing - blant annet lastes store trålfangster rett om bord i trailere uten å bli registrert noen steder. Og småfisk spyles ofte rett på havet fordi den ikke gir kroner i kassa.

- Torsk blir hyse

Først når fisker og kjøper er enige om prisen, starter forhandlingen om hva «fisken skal kalles» og «hvor mye» et kilo er. Slik blir gjerne torsk til hyse, og motsatt, for å kunne fiske enda mer.

- Når kvotene er små, blir det mer kriminalitet. Da vil ikke de veldige investeringene i den havgående flåten lønne seg uten svindel.

Neste år er torskekvotene fastsatt til 390000 tonn. Lorentzen har ingen tro på at fiskerne vil respektere dette.

- Det reelle uttaket av torsk blir trolig det dobbelte, mener han.

UT MOT LOVLØSHET: - Norsk fiskerinæring preges av mangel på ressursansvarlighet. Grådigheten har tatt helt overhånd, sier fiskekjøper Odd Lorentzen.