Fiskeridirektoratet vil tillate fangst og eksport av truet fisk

Av hensyn til biinntektene til rundt hundre fiskere.

KANSKJE IKKE SÅ SØT: Men den europeiske ålen er kritisk truet. Foto: Havforskningsinstituttet.
KANSKJE IKKE SÅ SØT: Men den europeiske ålen er kritisk truet. Foto: Havforskningsinstituttet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norge har i årevis drevet fangst og eksport av ål, først og fremst til Danmark der røkt ål er en nasjonalrett.

Av hensyn til biinntekten til anslagsvis hundre yrkesfiskere og sportsfiskere vil Fiskeridirektoratet fortsette å tillate fangst og eksport av fisken — til tross for at bestanden er kritisk truet art og har gått tilbake med mellom 95 og 98 prosent de siste åra.

-Vi er i en veldig delikat og spesiell situasjon. Her har vi en art som er kritisk trua, samtidig som vi driver fangst og eksport av den, sier Øystein Størkersen i Direktoratet for Naturforvaltning (DN) til Dagbladet.no.

Ålen står både på den norske og den europeiske rødlista over kritisk truede arter, som betyr at det er 50 prosent sjanse for at arten dør ut innen ti år.

Forskere anbefaler fredning
Det er antatt at overfiske i EU er en viktig årsak til at den europeiske ålen forsvinner, men de siste årene har man fått forståelse for at tilbakegangen også kan skyldes klimaendringer.

I fjor vår nedsatte Fiskeridirektøren en arbeidsgruppe som skulle vurdere hvordan ål bør forvaltes i framtiden. Utredningen ble levert i november og utvalget var delt i saken.

Mens representantene fra Havforskningsinstituttet ønsket å frede ålen i 15 år, anbefalte representantene fra Fiskeridirektoratet å halvere fangsten ved å halvere fangsttiden, i tråd med EUs politikk. DN støtter Havforskningsinstituttets (HI) forslag om fredning.

-Vi støtter HIs anbefaling om stans i fisket ut i fra at det er en rødlista art og at vi ønsker å følge føre var-prinsippet og bygge opp bestanden. Sekundært kan vi godta en halvering av fisketiden på betingelse av at saken revurderes om tre år og at det lages en egen handlingsplan for forskning og overvåking av ålebestanden, sier Størkersen.

-Vi åpner for å prøve ut dette for å ivareta yrkesfisket. Situasjonen er såpass alvorlig at man fortsatt må ha tanke for at man kanskje må stanse fisket, sier Størkersen.

Konkluderer etter påsken
Innstillingen fra Fiskeridirektoratet blir oversendt til Fiskeri- og kystdepartementet over påske. Fiskeridirektør Liv Holmefjord vil ikke si hva tilrådingen blir.

- Den har vi ikke konkludert på, og vi kommer ikke til å gjøre det før over påske, sier Holmefjord.

Etter det Dagbladet.no erfarer, er det ventet at Fiskeridirektoratet vil gå inn for fortsatt fangst av ål.

Dermed kan DN føle seg tvunget til også å godta norsk eksport av den truede arten. I mars i år ble ålen satt på den internasjonale konvensjonen som regulerer handel med truede arter, CITES, sin liste 2, som den første av alle arter som Norge fisker på. Det vil si at en art må være bærekraftig høstet for å kunne eksporteres.

- Men med en fangstforskrift som tillater fortsatt fangst, vil det bli vanskelig for DN å si nei til eksportsøknader, mener Størkersen.

Med mindre andre land gjør noe med sine lover og regler.

- Skulle forutsetningen endre seg, for eksempel ved at andre land stanser eksporten av ål, må vi ta det til etterretning. Det er fortsatt slik at eksport må omsøkes til DN, sier Størkersen.

Ifølge DN er det første gang i historien at Norge driver eksport av en rødlista art.

- Uforsvarlig og pinlig
Nina Jensen i WWF mener dette er svært dårlig fiskeriforvaltning.

-Dette er skikkelig uforsvarlig og direkte pinlig av norske myndigheter. Når man slår seg på brystet og skryter av at man er best på fiskeriforvaltning, og så fortsetter fisket på en kritisk truet art, er det svært dårlig, sier Nina Jensen.

Hun mener Direktoratet for naturforvaltning kan og bør nekte å utstede eksporttillatelser som følge av CITES-listingen. Hun er også skuffet over at DN, til tross for at både de og havforskerne klart anbefaler fredning i 15 år, sekundært går inn for Fiskeridirektoratetes forslag om at fisket bare skal halveres.

-Vi synes det blir fullstendig feil av DN å si ja, men. Vi oppfordrer DN på det sterkeste om å revurdere den holdningen og stå inne for det de opprinnelig anbefalte. Det trenger ålen, sier Nina Jensen.

Les WWFs høringsnotat her.

EUROPEISK ÅL

• Gyter i Sargassohavet. Larvene driver med havstrømmene og nærmer seg Europas kyster etter om lag halvannet år når larvene er 7- 8 centimeter lange.
• I to - tre-årsalderen forandres larvene til glassål som starter sin vandring oppover elvene. Dette stadiet varer i mellom 6 og 25 år.
• I Norge beiter ålen langs kysten og i elver og innsjøer. Her blir den til gulål.
• Den vandrer ut igjen til fødestedet som glassål. Kjønnsorganene dannes først når ålen er ute av Europa.
• Den europeiske ålen er et lyssky
nattrovdyr som i Norge fanges ved hjelp av ruser og teiner.
• Bestanden er redusert med 95 - 99 siden 1980, hovedsakelig som følge av overfiske i EU.
• Ålen er rødlista av Artsdatabanken i Norge og av internasjonale IUCN.
• I mars i år havnet den også på liste 2 til CITES, som regulerer internasjonal handel med truede arter.
• Fiskeridirektoratet sender sin innstilling til ny fangstforskrift til Fiskeri- og kystdepartementet etter påske.

Kilder: Havforskningsinstituttet, IUCN, Artsdatabanken, Direktoratet for naturforvaltning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer