Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiskeriminister for sild likevel

-Nå er jeg statsråd både for sild og annen fisk, sier en lettet fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) etter han fikk vite konklusjonene fra Justisdepartementets lovavdeling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lovavdelingen i Justisdepartementet har slått fast at broren Kåre Ludvigsens verv som nestformann i styret i Sildesalgslaget bare i liten grad begrenser Ludvigsens arbeid som fiskeriminister. Ifølge lovavdelingen vil fiskeriministeren bare unntaksvis være inhabil i saker som berører Sildesalgslaget.

Går på for fullt- Nå går jeg på for fullt, men jeg vil naturligvis være aktivt årvåken i forhold til spørsmål knyttet til Sildesalgslaget og familien, sier Ludvigsen, på vei hjem etter møtet i Nordisk Råd i København.Han viser til at departementet behandler svært få saker der Sildesalgslaget er part, og at disse sakene ikke har noen betydning i forhold til fastsettelse av kvoter eller ressursspørsmål ellers.- Jeg er godt fornøyd med at Justisdepartementet legger til grunn den samme oppfatningen som jeg selv og departementet har hatt hele tiden. Habilitetsproblemer vil derfor ikke begrense mitt arbeid, konstaterer en fornøyd Svein Ludvigsen overfor NTB.

Oppnevner settestatsråd

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier i en kommentar at lovavdelingens standpunkt vil bli lagt til grunn i den videre håndtering av saken.Fredag vil regjeringen i statsråd foreslå å oppnevne en settestatsråd for fiskeriministeren i saker der statsråden vil være inhabil. Settestatsråden får også fullmakt til å behandle saker som Ludvigsen ikke ønsker å behandle fordi det foreligger omstendigheter som medfører at han er nær grensen for inhabilitet, heter det i en pressemelding fra Statsministerens kontor.

Bør fratre i enkeltsaker

Lovavdelingen viser i sin vurdering til at det er Sildesalgslaget som sådan som eventuelt vil være part i saker, og ikke det enkelte styremedlem.- Det vil følgelig ikke være tale om en situasjon der Fiskeridepartementet skal overprøve vedtak truffet av statsrådens bror, men kun vedtak fra det forvaltningsorgan der broren har en styrefunksjon, heter det i lovavdelingens utredning.Ludvigsen bør derimot fratre ved behandling av enkeltsaker som har avgjørende betydning for Sildesalgslaget uten at det er en del av virkemidlene for norsk fiskeripolitikk. Ifølge lovavdelingen bør han også fratre ved behandling av saker der han selv eller hans nærmeste familie er å anse som part, mener lovavdelingen.(NTB)

Hele Norges coronakart