Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere NSL-vitner hevder de har visst om skjult bakkanal til Per Sandberg:

Fiskeriminister Per Sandberg om kontakt med lobbyist: - Alle har rett til å snakke med politikere

Lobbyist Frode Reppe mener fiskeriministeren selv var den som tok initiativ til skjult kommunikasjon. Nå har retten fått høre Per Sandbergs versjon.

I RETTEN: Per Sandberg på vei inn i Sør-Trøndelag tingrett. Her fortalte han hvorfor han skaffet seg en privat e-postadresse. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
I RETTEN: Per Sandberg på vei inn i Sør-Trøndelag tingrett. Her fortalte han hvorfor han skaffet seg en privat e-postadresse. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Fiskeriminister Per Sandberg inntok tirsdag vitneboksen i en av de mest kontroversielle dramaene norsk fiskerinæring har sett på mange år.

Frode Reppe er lenge regnet for å være en av lakse-næringens mest mektige lobbyister, men mistet jobben etter at Dagbladet i sommer avdekket at han hadde gjort flere skjulte fremstøt mot politisk toppledelse i Fiskeridepartementet og deres private e-postkontoer.

Fiskeriminister Per Sandberg forklarte seg i dag om kontakten med lobbyisten. Etterpå forlot han retten, og nektet å svare på spørsmål fra pressen.

- Jeg kjente ikke til Frode Reppe før jeg ble fiskeriminister, sa Per Sandberg, etter å ha entret vitneboksen.

I sitt korte vitnemål, fortalte Sandberg at han opplever at lobbyist Frode Reppe gjorde jobben sin.

- Alle som har en agenda for å få mest gjennom snakker med politikere. Sånn skal det være.

- Men helt ærlig så liker jeg ikke ordet lobbyist. Når du er ansatt i en organisasjon eller i en ledelse som skal påvirke næringsaktører, så liker jeg ikke ordet lobbyist. Jeg mener at alle har en rett til å forsøke å snakke med politikere, sa Sandberg.

Svarte ikke om e-post

Lobbyist Frode Reppe har tidligere forklart at han fikk den private e-postadressen på en lapp skrevet av fiskeriminister Per Sandberg selv. Men fordi han tastet feil, kom e-postene aldri frem til ministeren.

I retten fortalte Per Sandberg om hvorfor han skaffet seg en privat e-postadresse. Som stortingspolitiker hadde han lenge adresse der.

- Det endret seg når man er blitt statsråd. Da kan man ikke uttale seg privat eller som partipolitiker. Da må man rydde opp, sa Sandberg.

- Reagerer du negativt på at en lobbyist forsøkte å kontakte deg på din gmail-adresse?

- Nei. Jeg tror alle politiker har forskjellige kontaktpunkt.

Men Per Sandberg uttalte seg aldri om hvorfor han ga sin private e-postadresse til lobbyisten Frode Reppe. Han fikk heller ikke direkte spørsmål om dette i retten.

Da Dagbladet i forkant av rettssaken spurte Sandberg om et intervju, og gjentok våre spørsmål om den private e-postadressen, fikk vi aldri svar.

«Jeg uttaler meg ikke om en arbeidsrettssak jeg er innkalt som vitne til», sa Sandberg via sin kommunikasjonsrådgiver.

Men heller ikke etter sitt vitnemål i dag, ville Sandberg svare på spørsmål.

Han forsvant ut av rettssalen, og ville ikke ta imot spørsmål fra pressen. Når Dagbladet spør han om hvorfor han ga sin private adresse til lobbyisten Reppe, flirer han, og sier:

- Dere skal få svar, men ikke i dag.

- Når da?

- Etter det foreligger rettskraftig dom i saken.

Overfor Stortinget har Sandberg tidligere avvist påstandene om den hemmelige kontakten med NSL.

«Det finnes ingen hemmelig bakkanal til verken meg eller andre i min politiske stab», skrev Sandberg i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen i fjor.

Om kontakten med lobbyist

Lobbyist Frode Reppe hevdet i retten tirsdag, at han fikk Sandbergs private e-post etter et møte med Sandberg på hans kontor.

Selv fortalte Sandberg at opptakten til dette møtet med NSL, var en opphetet debatt om lakse-næringen. Uenigheten var blant annet knyttet til uenighet rundt forskning på næringen. Nå ville NSL møte Sandberg med forskere som sa seg uenige med Havforskningsinstituttet (HI), som Regjeringen tidligere hadde basert sine beslutninger på.

- Forskerne var redde for at pressen skal finne ut av møtet, sa Sandberg. Om selve møtet sier han:

- Det var et kort og enkelt møte. Det kom ikke noe nytt ut av det, sier Sandberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!