SNUR: Helene Kristoffersen er fornøyd med at Frp-ministeren vil ta en ny gjennomgang av årsgebyret, selv om hun gjerne skulle sett at han avskaffet hele kontrollregimet. Foto. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. 
SNUR: Helene Kristoffersen er fornøyd med at Frp-ministeren vil ta en ny gjennomgang av årsgebyret, selv om hun gjerne skulle sett at han avskaffet hele kontrollregimet. Foto. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Fiskeriministeren vil rydde opp i «tulleavgift» etter historien om Helene (26): - Dette er dobbeltbeskatning

En regelendring fra i år gjør at småfiskere må betale avgift på kontroll av kontroll og kontrollører. Nå vil  Per Sandberg (Frp) ta affære. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke skrev Dagbladet om fiskeren Helene Kristoffersen, som fra og med i år innlemmes i et nytt og kostbart kontrollregime for båter.

På grunn av regelendringen som trådte i kraft i år, har 26-åringen vært nødt til å betale 20 000 for at konsulenter skal kontrollere og godkjenne sikkerheten på båten hennes.

Deretter måtte hun i år betale et årsgebyr til Sjøfartsdirektoratet for at de skal kontrollere den første kontrollen.

Årsgebyret har blitt karakterisert som en «tulleavgift», og har fått Kystfiskarlaget til å rase.

Nå vil fiskeriminister Per Sandberg (Frp) rydde opp.

- Dagbladets sak om Helene fikk meg til å se avgiften i et nytt lys. Derfor ringte jeg i går Monica, og vi er blitt enige om å ta en ny runde på dette, sier ministeren til Dagbladet.

Tar affære

Det er hans statsrådkollega Monica Mæland (H) i Nærings- og Fiskeridepartementet som er ansvarlig for å ha innført årsgebyret, men av båtene som berøres av regelendringen, er det flest fiskebåter.

Derfor vil ministeren ta affære.

I NYTT LYS: Per Sandberg har tidligere grepet inn når han har sett at avgjørelser fra hans statsrådkollega næringsminister Monica Mæland (H) får uheldige virkninger for fiskere, senest ved den nye landingsforskriften tidligere i år. Nå lover han en ny runde om det nye kontrollregimet for småbåter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
I NYTT LYS: Per Sandberg har tidligere grepet inn når han har sett at avgjørelser fra hans statsrådkollega næringsminister Monica Mæland (H) får uheldige virkninger for fiskere, senest ved den nye landingsforskriften tidligere i år. Nå lover han en ny runde om det nye kontrollregimet for småbåter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Først betaler man en stor avgift for en tillatelse som også innebærer at man må ha sikkerheten i orden. Så skal man betale ytterligere årlig avgift for eventuell kontroll. Dette er dobbeltbeskatning, sier ministeren til Dagbladet.

Han vil imidlertid ikke fjerne selve kravet om fartøyinstruks, som er innført for å sikre at små båter som er mellom 10,67 og 9 meter får en felles sikkerhetsstandard.

Fornøyd

Altså vil han bare vurdere å fjerne kravet om avgift nummer to - ikke den første og dyreste av dem.

Helene Kristoffersen (26) er likevel fornøyd med fiskeriministerens inngripen.

- Det letter i alle fall litt, når man først har blitt utsatt for det. Jeg har hatt troa på Per som fiskeriminster fra dag en, men har blitt skuffet før. Denne gangen håper jeg at jeg har rett, sier den unge fiskeren til Dagbladet.

Selv om hun gjerne skulle sett at kravet om fartøyinstruks ble fjernet i samme slengen, roser hun Sandberg.

- Den som har skylda for dette er ikke Sandberg, men de som begynte å innføre dette kontrollregimet, og det skjedde lenge før hans tid, sier hun.

I år er første gang de mindre båtene er innlemmet i kontrollregimet, men større båter har hatt det i 15 år allerede.

Regelendringen om å innlemme de mindre båtene, ble egentlig vedtatt i 2014, men skal fases inn på båter i den aktuelle størrelsen fra 2016-2021.

Mulig SV-forslag

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, synes også det er bra at regjeringen vil se på årsgebyret på nytt.

- Jeg er positivt overrasket over at han (Sandberg, journ.anm) er villig til å fjerne omlag 20 prosent av denne tulleavgiften, spesielt etter at han først løp fra ansvaret, sier Knag Fylkesnes, som sikter til at Sandberg i intervjuet med Dagbladet i forrige uke, kun viste til at saken var næringsministerens ansvar og ikke hans.

POSITIVT: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes sier han er positivt overrasket over fiskeriministerens inngripen, men er likevel ikke fornøyd. Han mener selve fartøyinstruksen er problemet, ikke bare årsavgiften den fører med seg. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
POSITIVT: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes sier han er positivt overrasket over fiskeriministerens inngripen, men er likevel ikke fornøyd. Han mener selve fartøyinstruksen er problemet, ikke bare årsavgiften den fører med seg. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Han er likevel ikke fornøyd. Årsgebyret Sandberg nå åpner for å fjerne, utgjør mellom tre til fem tusen kroner.

Det er småpenger sammenlignet med hva selve fartøyinstruksen koster fiskerne.
Mens Helene Kristoffersen (26) måtte ut med omtrent 20 000, vet Fylkesnes av enkelte fiskere som har vært nødt til å betale over det dobbelte for konsulentjobben.

- Det er fortsatt en altfor stor utgift å lempe på fiskerne. Kravet om å måtte bruke eksterne konsulenter burde fjernes, og kontrollen burde vært gjennom stikkprøver. Det ville vært langt smidigere og billigere for alle parter, og vi vurderer å foreslå dette, sier politikeren.