Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiskeriministeren vil særbehandle egen næring

Krever at forvaltningen setter oppdrettssaker først i køa. Miljømyndighetene steiler.

VIL HA HASTEBEHANDLING: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sørger for sin egen næring. Foto: Gorm Kallestad/ SCANPIX.
VIL HA HASTEBEHANDLING: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sørger for sin egen næring. Foto: Gorm Kallestad/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har det travelt. Nå foreslår hun en forskrift som sier at fylkesmennene skal sette søknader om etablering og utvidelser av oppdrettsanlegg foran alle andre saker og hastebehandle dem. Hun vil innføre tidsfrister, og hvis disse ikke overholdes, skal fiskerimyndighetene kunne avgjøre sakene uten uttalelser fra kommuner og fylkeskommuner. Som «straff» kan de treigeste etatene bli hengt ut på internett.

Slike regler finnes ikke for noen andre bransjer. Hensikten fra departementets side er å bedre oppdrettsnæringens rammebetingelser. Men miljømyndighetene reagerer sterkt.


Steiler
«Svært uheldig», «feil», «ikke akseptabelt» og «tvilsomt» er uttrykk som går igjen i høringsuttalelsene fra Miljødepartementet, Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning. De fraråder alle forskriften på det sterkeste og mener forslaget kan være i strid med naturmangfoldloven og akvakulturloven.

-Vi støtter ikke forslaget. Vi synes det er viktig at disse sakene behandles så grundig som mulig, og vi er redde for at saksbehandlingen blir dårligere. Mange av sakene er kompliserte og bringer med seg store konflikter. Vi kan risikere at sakene ikke blir godt nok opplyst, sier avdelingsdirektør i Klif, Marit Kjeldby.

«En tidsfrist for behandling av akvakultursøknader vil innebære en prioritering av én næring på bekostning av andre bransjer og oppgaver i situasjoner hvor det er stort behov for å prioritere ressursene. Dette er prinsipelt meget uheldig», skriver MD.

DN liker ikke at en sak kan bli avgjort uten fylkesmannen eller kommunens uttalelser, og ser dette som «en klar avvisning av bl.a. allmennhetens interesser».

Store miljøproblemer
Miljøverndepartementet peker på at miljøproblemene i akvakulturnæringen er store, og at viser til at det i september ble konkludert med at det ikke er tilrådelig å utvide oppdrettsaktiviteten langs noen del av kysten, med unntak av Helgeland. Vurdering av ny oppdrettsvirksomhet vil derfor være svært krevende, mener MD, og viser til regjeringens stortingsproposisjon om villaks, der det heter at «fiskerimyndighetene er i ferd med å styrke regelverket for oppdrettsnæringen».

Da saken ble sendt på høring 27. november, sa fiskeriminster Lisbeth Berg-Hansen:

- Forslaget legger til rette for en effektiv og samordnet behandling av akvakultursaker, og er en nyvinning i akvakulturforvaltningen.

Nå ønsker hun ikke å gi kommentarer til Dagbladet før regjeringen har konkludert i saken.

Se høringsbrevet fra Fiskeridepartementet her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!