Fiskeriministerens besøk til Beijing fullstendig avlyst

I går avlyste kinesisk minister, i dag avlyser det kinesiske mattilsynet møter med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

UØNSKET I BEIJING: Kinesiske myndigheter avlyser i dag på nytt et møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Her er hun i Shanghai. Foto: Torgrim Raht Olsen/Nordlys
UØNSKET I BEIJING: Kinesiske myndigheter avlyser i dag på nytt et møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Her er hun i Shanghai. Foto: Torgrim Raht Olsen/NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kinesiske myndigheter har på nytt avlyst et møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

I går ble det først kjent at møtet med den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål ble avlyst, mens et møte med viseministeren for det kinesiske mattilsynet i Beijing skulle gå som planlagt. Det er dette møtet som nå også er avlyst.

- Beklagelig - Det er beklagelig at det heller ikke blir noe av dette møtet. Det tar jeg til etterretning, sier Berg-Hansen til Nordlys.

- Jeg skulle veldig gjerne ha hatt disse møtene i morgen. Vi skulle snakke om forskningssamarbeid, ulovlig fiske og regelverkssamarbeid, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen til Dagbladet på telefon fra Kina.

Hun vil ikke spekulere i om Nobelprisen er årsaken til avlysningen.

Sanksjoner - Fiskeriministerens besøk til Beijing er avlyst fordi hun ikke lengre har noen møter der. Nå har også det kinesiske mattilsynet avlyst møtet med fiskeriministeren, sier Ragnhild Imerslund i UD til Dagbladet.

Den offisielle årsaken til avlysningen er at de som skulle møte Berg-Hansen hadde andre forpliktelser, men Dagbladet kjenner til at det er fredsprisen som har forårsaket sanksjoner fra kinesisk side.

I dag holdt Utenriksdepartementet i Kina en pressekonferanse, der talsmann Ma Zhaoxu slo fast at tildelingen av fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ville skade forholdet mellom Kina og Norge.

- Den norske regjeringen støtter en feil avgjørelse. Enhver ansvarlig regjering burde vite hva de burde gjøre og ikke gjøre, sa Ma på pressekonferansen.

- Dette viser ingen respekt for Kinas juridiske system, dette er en dømt kriminell i Kina, sa han videre.

- Unødvendig av Kina - De uttalelsene må kineserne ta ansvaret for. Vi synes det er galt at fredspristildelingen påvirker det bilaterale forholdet mellom Kina og Norge. Vi ser på det som unødvendig, sier Ragnhild Imerslund i det norske Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Den norske regjeringen har gratulert prisvinnerne på vanlig måte, slik vi alltid gjør. Dette er ikke noe form for innblanding i kinesiske forhold. Nobelkomiteen har gitt en god begrunnelse for tildelingen, mener hun.

Lisbeth Berg-Hansen sier til Dagbladet at de politiske prosessene går videre, til tross for at de politiske møtene er avlyst. I går hadde det norske og det kinesiske embedsverket et møte som fiskerministeren betegner som godt. Det norske og det kinesiske mattilsynet skal ha møter fredag.

Lisbeth Berg-Hansen er i Kina i forbindelse med fisk- og sjømatuka på Expo 2010.