GULLGRUVE: Fiskeren Paul Firminger viser fram en babyål for Reuters' fotograf. De bittesmå fiskene er blitt en gullgruve for fiskere i Maine og Sør-Carolina. Foto: Reuters/Joel Page/NTB Scanpix
GULLGRUVE: Fiskeren Paul Firminger viser fram en babyål for Reuters' fotograf. De bittesmå fiskene er blitt en gullgruve for fiskere i Maine og Sør-Carolina. Foto: Reuters/Joel Page/NTB ScanpixVis mer

Fiskerne av disse bevæpner seg og bader i penger

Bittesmå åler er blitt kjempesvær business.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet over viser en babyål i hånda til fiskeren Paul Firminger, og er kåret til ett av nyhetsbyrået Reuters' beste bilder fra 2012.

Bittesmå åler er blitt kjempesvær business i statene Maine og Sør-Carolina - de eneste to statene der det er lov å fiske babyål. Sesongen varte bare ti uker, og var ferdig 31. mai, ifølge New York Times.

Babyålene er i år blitt solgt for omkring 30 000 kroner kiloen - 2300 dollar pr. pund - noe som ifølge lokale fiskere er en dobling av hva ålen kunne selges for i 2011.

Fisker og oppkjøper George Forni sier til Reuters at han har installert et nytt overvåkingssystem - og bevæpnet seg med elektrosjokkpistol - for å beskytte den dyrebare handelsvaren.

Kjempefortjeneste Forni kjøper levende babyål fra naboer for flere tusen dollar, hvorpå fisken eksporteres - levende - til Kina og Sør-Korea, der etterspørselen er enorm:

OMKOM: Babyålfisker Lester Toothaker holder fram en liten krabat som ikke klarte seg. Foto: Reuters/Joel Page/NTB Scanpix
OMKOM: Babyålfisker Lester Toothaker holder fram en liten krabat som ikke klarte seg. Foto: Reuters/Joel Page/NTB Scanpix Vis mer

Der sendes babyålene til egne farmer hvor de ales opp og selges til sushiindustrien, hovedsakelig i Japan. Ål vil ikke formere seg i fangenskap, derfor trengs disse farmene der det er et kontinuerlig behov for nye babyer å ale opp.

George Forni fisker egen ål i tillegg til å kjøpe opp andre fiskeres fangst, og sier til Reuters at han har tjent over 70 000 kroner på en enkelt kveld: Babyålene har sikret Forni en ny pickup, og hjulpet ham med å bli kvitt all gjelda si.

- Jeg har tjent med på de 2,5 månedene enn jeg har gjort på tre år før i livet, skryter fiskeren overfor Reuters.

Går utover bestanden Men de høye prisene har ført til massivt tyvfiske, og bestanden av ål i USA er ifølge Reuters på sitt laveste siden 1950-tallet. Her i Norge har fiske av ål vært forbudt siden 2009, og den europeiske ålen står på rødlista over truede arter.

I USA er det bare i Maine og Sør-Carolina at det er lov å fiske ål, og også der er antallet tillatelser svært begrenset.

PAKKES NED: En pose med levende babyåler pakkes og gjøres klar for transport til Asia. Foto: Reuters/Joel Page/NTB Scanpix
PAKKES NED: En pose med levende babyåler pakkes og gjøres klar for transport til Asia. Foto: Reuters/Joel Page/NTB Scanpix Vis mer

I Maine ble det utstedt 407 fisketillatelser i år - i Sør-Carolina bare 10.

Antallet tillatelser i Maine økte imidlertid i år, da en lokal indianerstamme fikk ustede 236 nye fisketillatelser.

PAKKET OG KLAR: Pakker med babyål klar for å bli sendt til Asia. Foto: Reuters/Joel Page/NTB Scanpix
PAKKET OG KLAR: Pakker med babyål klar for å bli sendt til Asia. Foto: Reuters/Joel Page/NTB Scanpix Vis mer