Fiskerne høyt oppe etter WTO-avtalen

Mens bøndene fortviler, gleder fiskerinæringen seg. Rammeavtalen i WTO baner vei for lavere toll på eksport av fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/FORSØL (Dagbladet): Fiskeskipper Bjørn Kåre Kristiansen (28) om bord på «Bjørnson» gleder seg over at WTO-forhandlingene kom i mål i Genève.

-  For vår næring er dette i utgangspunktet positivt. Stort sett alt det vi henter opp av havet eksporteres ut. Det er verdensmarkedet vi lever av, selv her, sier Kristiansen, som er bosatt på Forsøl like ved Hammerfest i Finnmark.

-  Alt som gjør oss mer konkurransedyktige er bra, mener han.

Stor optimisme

Lørdag kom 147 land i Verdens handelsorganisasjon til enighet etter lange diskusjoner i Genève. Kutt i eksportsubsidier og lavere toll får konsekvenser som gjør at landbruket fortviler, mens fiskerinæringa jubler etter fire dårlige år for norsk fiskeeksport.

-  Det er stor optimisme nå, sier administrerende direktør i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, Geir Andreassen. -  Det at vi ser ut til å ha løst landbruksfloken, gjør at vi forventer å komme i gang med arbeidet med å få ned tollsatsene. Det betyr veldig veldig mye.

Stormakt på fisk

Norge var i 2001 verdens tredje største fiskeeksportør, og eksporterer fisk for opp mot 30 milliarder kroner årlig. Men spesielt lakseeksportørene har i det siste slitt med tolltak og straffetoll fra både EU og USA som vil beskytte egen produksjon mot billig norsk fisk.

-  Vi håper at terskelen for å innføre antidumpingstiltak mot norsk laks nå blir høyere, sier Geir Andreassen. Håpet fra norsk side er at konkurransevilkårene for norsk fisk skal bedres framover mot det neste WTO-møtet i 2005.

Lavere satser

-  Fisk møter høye tollmurer utenfor Europa, noe som gjør at Norge trenger WTO. På møtet ble de enige om grunnlaget for å forhandle videre. Når det gjelder reduksjon av tollsatser skal de bruke en spesiell formel som gjør at høye tollsatser blir redusert mest, sier ekspert på internasjonal handel ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Arne Melchior.

OPTIMIST: Skipper Bjørn Kåre Kristiansen på «Bjørnson» er glad for at WTO nå kan gjøre det enklere å få fangsten hans ut til kjøpere over hele verden.