Fiskesvindel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge har lenge hevdet å være en foregangsnasjon når det gjelder forvaltningen av fiskeriressursene. Strenge kvoter og avtaler med andre land, særlig Russland, har sørget for at det skal være balanse i bestandene i våre fiskerike havområder. Reguleringene har enkelte ganger kommet for seint, men vi har tatt lærdom av mistakene. Kvoteregler er ikke minst i fiskernes egen interesse. Fritt fiske med dagens moderne utstyr ville bety svart hav.
  • Men nå slår dette glansbildet stygge sprekker. De siste dagenes avsløringer viser at det foregår en utbredt svindel i Fiskeri-Norge. I alle ledd omgås regelverket i stor stil, antakelig dreier det seg om milliardbeløp. Avsløringene kommer ikke overraskende. Alle vet at det har foregått ulovlig fangst i lang tid. Det er snakk om betydelig overfiske, og småfisk blir spylt på sjøen. Dette er både miljø- og økonomisk kriminalitet.
  • Fiskeriminister Otto Gregussen sier at hvis rapportene er riktige, er dette en skandale. Hittil har han trodd at næringen var opptatt av langsiktighet. Hvis det viser seg at det foregår omfattende juks, må det settes inn mer omfattende kontroll, sa han til NRK Troms.
  • Antakelig er det lite annet myndighetene kan gjøre enn å ansette flere kontrollører, og straffe juks hardt. Men vi er forbauset over at så mange åpenbart har kjent til svindelen i lang tid uten å slå alarm. Fisk blir en stadig viktigere ressurs, og er nå blitt vår nest største eksportnæring. Store deler av landet er avhengig av fisken. Da er det ubegripelig at man gir blaffen i regelverket. En forvaltning av disse ressursene kan ikke være kortsiktig, og alle burde ha interesse av at reglene blir overholdt. Nå er det opp til fiskeriministeren å rydde opp, og det haster. Det vil gjøre ubotelig skade for lang tid framover hvis de lovløse tilstandene får fortsette. Store verdier står på spill, og det er statsrådens ansvar å rydde opp.