Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fisket mine på 130 kilo

Lå mellom torsken på dekk i uværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ved 10-tida lørdag halte tråleren «Nordfjordtrål» i land masse torsk - og en mine fra andre verdenskrig. Mannskapet fant først deler av skallet i rista, og kastet det i vannet uten å forstå hva det var.

- Det var da vi skulle begynne å bløgge (tømme for blod, red. anm.) fisken at vi fant resten av mina i bløggebingen, forteller styrmann ombord, Sturla Pettersen til Finnmark Dagblad.

De var et døgn fra land, og var bekymret for hva det egentlig var de hadde halt om land. Kystvakta var i nærheten, og kunne fastslå at det dreide seg om ei mine.

Styrmann Pettersen sier barskt at man aldri får en fisker til å innrømme at han er redd, men bekrefter at det var utrivelig.

- Særlig da uværet og den sterke sjøen fikk båten til å krenge mye. Da kom tankene med én gang. Men med fjorten mann om bord, gjaldt det å holde humøret oppe, sier han.

Kystvaktfartøyet KV Nordkapp geleidet Nordfjordtrål til østsida av Rolvsøy i Måsøy kommune i Finnmark. De berømmer mannskapet på tråleren for å ha gjort alt riktig.

I går morges gikk eksperter fra Sjøforsvaret om bord i tråleren og fastslo at det var en akustisk magnetisk mine fra andre verdenskrig. Den var ment å utløses av lyd eller ved endringer i magnetismen. De 60 årene i sjøen hadde heldigvis ødelagt tennsatsen.

- Med et innhold på 130 kilo TNT, sier det seg selv at den ville forårsaket enorme skader om den hadde gått av, sier Roar Lund, orlogskaptein og skipssjef på KV Nordkapp.

HJALP TIL: Kystvaktfartøyet KV Nordkapp geleidet «Nordfjordtrål» til land etter at fiskefartøyet fikk ei mine om bord. Foto: Forsvarets mediesenter
HJALP TIL: Kystvaktfartøyet KV Nordkapp geleidet «Nordfjordtrål» til land etter at fiskefartøyet fikk ei mine om bord. Foto: Forsvarets mediesenter Vis mer

Mina ble lagt på bunnen av en vik i Dyfjord, armert med sprengstoff og detonert, skriver Finnmark Dagblad.

SPRENGT TORSK:</B> Mina havnet sammen med fisken og skremte de sjøvante fiskerne godt. Her er det ryddet opp, men en fisk ligger klemt under sprengstoffet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media