Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiskeutstyr for feriefiskeren

Fiskeekspert Henning Hansen gir ukentlige tips til fritidsfiskere. Her er en guide til å komme i gang med fiskingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du og barnet på fisketur, eller skal dere få fisk? Utstyret trenger ikke å være av det dyreste. Likevel er det noe billigutstyr dere bør styre unna.

Haspel

Skal du kjøpe en kastestang til å kaste sluker, søkker, dupper og liknende, kan du eksempelvis kjøpe en haspelstang i lengden 7 til 8 fot. Dette er et bra nybegynnerutstyr som barnet vil ha glede av langt inn i ungdommen. Det koster mer enn de billigste settene, men det er det verdt!

Slik setter du opp haspelutstyret:

Sett stanga sammen og fest snella. Tre snøret gjennom stang-ringene og fest snøret til spolen med en slukknute. Sveiv på snøre til denne er full. Pass på at det ikke blir for fullt for da blir det fort senetrøbbel etterpå. Det står angitt på snellespolen hvor mange meter snøre snella di tåler.

Meite

Dere kan også kjøpe en meite-stang. Denne koster rundt en hundrelapp og passer utmerket til mindre barn. Dette skyldes at meitestanga ikke har snelle og at snøret er knyttet fast i toppen av stanga. Dette gjør at utstyret er lett å håndtere selv for de små. Meitestenger egner seg spesielt godt hvis dere skal fiske eksempelvis abbor, karpefisker eller bekkørret i små elver. Under annet type fiske vil dere ofte kunne oppleve at dere har behov for å kunne kaste litt ut, og da trenger dere haspelutstyr.

Agn er best

Hva dere skal bruke av snøre, kroker, søkker, sluker og annet utstyr, avhenger av hva dere skal fiske. Det er likevel verdt å merke seg at fiske med naturlig agn, eksempelvis mark og blåskjell, gir generelt mer fisk og flere arter. Det finnes faktisk ikke en eneste fiskeart som ikke tar på agn! I tillegg er agnfiske svært barnevennlig da fisken ofte napper før den sluker kroken. Dette er ulidelig spennende.

Agnfiske er også billigere enn fiske med jigg, sluk, spinner, flue eller wobbler.