Fiskevær i hardt vær

Et EØS-direktiv slår fast at plast skal erstatte alt treverk i alle fiskebruk langs kysten. Tiltaket koster store summer, og flere bruk må legge ned som følge av hygienedirektivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er plast mer hygienisk enn tre? Neppe, slår flere forskningsrapporter fast. Likevel krever direktivet at innen kort tid må blant annet trekasser, tretønner, trebenker og trevegger erstattes med plast- eller stålmaterialer.

I en hemmeligstemplet rapport har Fiskeridirektoratet anslått at EØS-direktivets hygienekrav representerte en utgift for fiskeindustrien på om lag 2,5 milliarder kroner.

I Fiskeridepartementet får Dagbladet opplyst at ingen har oversikt over hvor store utgifter omleggingen fra tre til plast representerer. Andre Dagbladet har snakket med nevner milliardbeløp.

Mer hygienisk?

Rapporten konkluderte også med at 80 fiskebruk måtte stenges på grunn av de nye hygienekravene. Heller ikke disse tallene er tilgjengelig i dag.

Dagbladet har vært i kontakt med eksperter i Statens næringsmiddeltilsyn, Statens Institutt for Folkehelse og Statens helsetilsyn. Ingen ønsker å si noe helt konkret om dette. Flere Dagbladet har snakket med i disse institusjonene nevner imidlertid i forbifarten at de tror treverk er bedre enn plast og stål, ettersom treverk synes å ha bedre bakteriehemmende egenskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer