Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fitclub for toåringer

BERGEN (Dagbladet): Nå skal det kroppslige forfallet blant barn og unge stanses. Den tidligere toppsvømmeren Fritz Warncke (41) har sikret seg lisens på FitClub i Norge og inviterer barn fra to til 16 år inn i helsestudio!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke nok med det. Hans Studio Active i Åsane i Bergen tilbyr barnepark/krypeavdeling for barn under to år mens søsken og foreldre trener. Og på onsdag arrangeres det første bursdagsselskap i helsestudio.

Gutten som fyller ni år, har invitert et titalls venner på FitClub-party. Her blir finklærne byttet ut med treningstøy og spretne sko.

Feiring på McDonald's og Burger King er ikke lenger like spennende. Tida er moden for nye alternativer. Men fortvil ikke: Det vanker både godteposer, brus og kaker etter lek- og treningsøktene.

Venter reaksjoner

- Dette skal være lek og moro, ikke konkurranse. Barna skal ikke presses til noe de ikke liker, sier Warncke.

- Mange vil steile når de hører koblingen barn og helsestudio?

- Helt sikkert, og jeg venter og håper på reaksjoner. Mitt ønske er å vekke politikere og foreldre. Idrettsprofessor Gunnar Brevik har uttalt at 25 prosent av dagens førsteklassinger har motoriske problemer som direkte skyldes for lite fysisk aktivitet. Det akter vi å gjøre noe med. Han mener det er tull å hevde at barn ikke bør sette sin fot i helsestudio før de er over puberteten.

- Så nå skal smårollingene begynne å pumpe jern?

- Nei, for all del. Vi tilpasser aktivitetene til de ulike aldersgruppene. Ingen skal utsettes for belastningsskader. Jeg håper kritiske røster setter seg inn i hva FitClub er før de uttaler seg.

Pacetrening

 • De minste mellom to og fire år tilhører Tigergjengen. De får male, tegne, leke og være kreative.
 • Løvene, som favner de mellom fem og sju år, får hoppe og sprette og trene opp balanse og rytme foran MTV og «slam-dunke» som Michael Jordan.
 • Neste gruppe er Panterne mellom åtte og elleve år. Disse skal lære koordinasjon og teste reflekser.
  De får øve seg på pace - en form for styrketrening. Det er ikke vekter, men hydraulikk som skaper motstand. Warncke mener barna har bare godt av å trene og svette litt.
 • Den eldste gruppen, mellom 12 og 16 år, havner i Team Zonic. Her er det sirkeltrening og spinning (trening på sykkel).

  - Er realistiske


  - Du sier barn må bort fra TV- og dataskjermer, og bevege seg. Men de bør vel snarere sendes ut i naturen enn inn i helsestudio til deg?

  - Barn må helt klart få leke utendørs, men det ene behøver ikke utelukke det andre. Tvert om. Tilbakemeldinger jeg har fått fra foreldre, tilsier at det er lettere å få barna med på skog- og fjellturer når de har fått svette litt i treningsstudio. Dessuten må vi være realistiske og forholde oss til den verden barna lever i. De er opptatt av MTV, spinning, rollerblades og det som er hipt og kult - da må vi også legge opp treningen etter det. Kanskje alternativet til oss er ingen aktivitet.
  Den første FitCluben i Norge har bare eksistert to-tre uker, men 60 barn er allerede påmeldt.
  - Vi ønsker å selge konseptet til treningsstudio over hele landet, men henvender oss også til skoler og barnehager. Neste skritt er egne sommerleirer.

Hele Norges coronakart