Fitjar fortviler: - Straffes

Fitjar er innstilt på å ta imot enda flere ukrainske flyktninger. Spørsmålet nå er om de har råd, for straffen er nådeløs hvis de går over magisk innbyggergrense.

SMÅKOMMUNE: Fitjar nærmer seg nå faretruende grensen på 3200 innbyggere. Da forsvinner millioner i støtte. Foto: Frokor / Wikimedia Commons
SMÅKOMMUNE: Fitjar nærmer seg nå faretruende grensen på 3200 innbyggere. Da forsvinner millioner i støtte. Foto: Frokor / Wikimedia Commons Vis mer
Publisert

- Det er fortvilende og det er kjempealvorlig. Systemet er galt når vi gjør en samfunnsoppgave med å ta imot flyktninger, så blir vi brutalt straffet, sier varaordfører Sigurd Andre Maraas (Frp) til Dagbladet.

Kommunen er nå i en absurd situasjon. De har allerede tatt imot 25-30 ukrainske flyktninger, og er blitt bedt av regjeringen om å bosette enda flere i 2023.

Teller hoder

Men innbyggertallet i kommunen nærmer seg faretruende 3200. Går de over den grensen forsvinner flere tilskudd som små kommuner får.

Ifølge Maraas vil kommunen tape over sju millioner kroner på økt innbyggertall, og alt vil skyldes bosetting av flyktninger.

- Vi teller hodene i kommunen nå, vi risikerer å gå over den magiske grensen på 3200. Vi har allerede tatt imot nærmere 30 flyktninger og er anmodet om å ta imot et tilsvarende tall i 2023. Det risikerer å koste oss 7,5 millioner kroner neste år siden vi går ned på småkommunetillegg og vi mister tilskudd for ressurskrevende tjenester. Bare det siste tilskuddet på 4,1 millioner forsvinner med et pennestrøk, forteller Maraas.

Enorm sum for Fitjar

Maraas partikollega på Stortinget Helge André Njåstad kommer nå med en bønn til kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

- Det å ta imot flyktninger, som staten ber om, bør ikke føre til at en småkommune straffes. Det er firkantet. Gjelsvik må endre dette regelverket, kommunen er presset opp i et hjørne og må si nei til å bosette ukrainske flyktninger, sier Njåstad.

KREVER LØSNING: Helge André Njåstad (Frp) ber Gjelsvik rydde opp og sikre småkommuner som bosetter flyktninger. Foto: Vidar Ruud / NTB
KREVER LØSNING: Helge André Njåstad (Frp) ber Gjelsvik rydde opp og sikre småkommuner som bosetter flyktninger. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

For å sette det i perspektiv tar Fitjar inn seks millioner på eiendomsskatt og sju millioner er nok til å drive to skoler i kommunen.

Det å miste over sju millioner kroner i støtte vil gå brutalt utover tjenestene, ifølge Maraas.

Gjelsvik: - Ingen skal tape

Dagbladet har spurt Gjelsvik om han kan berolige Fitjar og andre småkommuner i førjulsstria.

- Regjeringens klare målsetting er at kommuner som tar imot flyktninger ikke skal tape økonomisk på dette, og kommunene mottar blant annet tilskudd for hver person de bosetter. Samtidig er vi opptatt av tett dialog med kommunene om særskilte situasjoner som kan oppstå for enkeltkommuner og hvordan disse kan løses, skriver Gjelsvik i et skriftlig svar.

Fitjar: - Her er løsningen

Dagbladet har spurt konkret om Fitjars situasjon, men Gjelsvik uttaler seg bare generelt at kommuner ikke skal tape på å bosette.

Varaordfører Maraas har et konkret forslag til hvordan problemet kan løses:

- Vi mener flyktningene som er bosatt bør unntas fra å telle med i beregningen av disse tilleggene. Med økte strømkostnader på åtte millioner allerede, risikerer vi å ta av sparepengene våre for å kunne drive kommunen, sier varaordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer