Five tok ryddejobb

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedriftsforsamlingen i Statoil konstituerte i går Kaci Kullmann Five som ny styreleder etter Leif Terje Løddesøl, som trakk seg natt til mandag. Five understreket i Stavanger at hun har sagt ja til et kortvarig oppdrag, men avviste ikke kategorisk muligheten for å bli styreleder når dette spørsmålet kommer opp om kort tid. Bedriftsforsamlingen i Statoil, som behandlet Iran-kontrakten og dramatikken i Norges viktigste selskap i et åtte timer langt møte, ber valgkomiteen finne en ny, permanent styreleder i Statoil. Når en innstilling er klar, vil bedriftsforsamlingen behandle den på sitt neste møte i desember, eller eventuelt tidligere. Men full arbeidsro i selskapet blir det ikke før ny, fast styreleder og konsernsjef er utpekt og på plass.

Bedriftsforsamlingen uttrykker tillit til medlemmene i det gjenværende styret, og slår fast at Iran-kontrakten som felte konsernsjef Olav Fjell og styreleder Leif Terje Løddesøl, aldri skulle vært inngått. Heller ikke bedriftsforsamlingen gir en konkret og detaljert begrunnelse for standpunktet.

Bedriftsforsamlingen slutter seg ved sitt vedtak til aksjonen i helga fra de fire styremedlemmene som krevde nytt styremøte etter først å ha vært med på et enstemmig tillitsvedtak til Fjell i forrige uke. Det er med rette blitt lagt merke til at de tre kvinnene blant de aksjonærvalgte medlemmene stilte seg bak kravet om et nytt styremøte. Denne mistilliten felte Løddesøl og deretter Fjell. Når Kaci Kullmann Five har sagt ja til å bli konstituert styreleder, tar hun på seg å lede oppstarten av den ryddejobben Statoil-ledelsen står foran.

Statoils konstituerte ledelse har mandat til å begynne arbeidet med å gjenreise tilliten til selskapet overfor hovedaksjonæren, som er det norske folk representert ved oljeministeren, overfor børsene der det handles med Statoil-aksjen, og overfor egne ansatte. Det er viktig at styreleder Five og direktør Hansen lykkes på alle disse arenaene, men det avgjørende nå er at selskapets ledelse klarer å gjenreise tilliten i forhold til de ansatte i Statoil. Det er en forutsetning for ny tillit fra nasjonen og børsene.