Fjærvoll kaller FN-brev bestilt

NEW YORK (Dagbladet): FNs generalsekretær Kofi Annan skriver brev og ber Norge bli stående i Libanon. Brevet ble skrevet etter en norsk henvendelse til FN, og forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll oppfatter dette som at brevet er bestilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det foregår en hard dragkamp mellom Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet om den norske UNIFIL-styrken i Libanon. Saken er så spenningsfylt at forsvarsministerens bruk av betegnelsen «bestilt» om brevet fra Kofi Annan i går førte til hektisk telefonering mellom Forsvarsdepartementet, Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet.

«Må være bestilt»

Fjærvoll understreket flere ganger at han brukte ordet «bestilt» fordi det var slik reportasjen i Dagbladet i går var blitt oppfattet «her hjemme».
- Det må jo være bestilt av dem du hadde samtale med, sier Fjærvoll.

Han ringte egentlig Dagbladet i New York for å tilbakevise at behandlingen av UNIFIL-saken har vært «klønete», slik det sto i gårsdagens avis. Og brevet fra Kofi Annan visste han ingenting om før Dagbladet skrev om det. Brevet forelå ikke da Fjærvoll gikk offentlig ut og sa at Norge ikke klarer å skaffe rekrutter til bataljonen i UNIFIL, og derfor vil trekke den ut når FN kan skaffe erstatninger.

Samtalen

Slik forløp samtalen, ordrett:

- Det (brevet fra Annan) er vanskelig for meg å forholde meg til i en situasjon to uker før det bestilles eller foreligger. Det er derfor at jeg nok tror at ordet «klønete» heller må sies å kunne erstattes med.... la oss heller kalle det et bevisst opplegg for en prosess mot Stortinget, sier forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll om sitt utspill.

- Det er interessant at du sier at brevet var «bestilt».

- Nei, det er du som skriver det, sier Fjærvoll.

- Nei, jeg skriver ikke det.

- Du skjønner, jeg kjenner ikke brevet. Jeg har ikke sett brevet.

- Fjærvoll. Jeg skriver ikke det. Jeg skriver «etter en henvendelse» fra Norge.

- Noen i Norge må jo ha bedt om det da, siden du skriver det. Det er derfor at jeg ble så paff, for når du skriver det på den måten, sier forsvarsministeren.

- Ja, men du brukte ordet «bestilt».

- Ja, og det er jo bevisst. Hvis det er slik at noen i Norge har bedt om et brev, som du skriver, så betyr det jo med andre ord at noen har bestilt det, understreker han.

«Interesse»

- Betyr ikke din bruk av ordet «bestilt» at den er litt betent denne saken i forholdet mellom Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet?

- Nei da. Det er det ikke. Men det som er litt underlig, og det er derfor jeg ringer. Det er akkurat den setningen som blir oppfattet slik at noen skulle ha interesse av å få fram et brev, sier Fjærvoll.

- Men hvordan ser du på substansen i dette brevet, at generalsekretæren i FN gjerne vil at Norge skal bli stående med bataljonen i Libanon?

- Ja, du vet at jeg ikke har sett brevet. Derfor er det vanskelig å uttale seg om substansen. Men jeg forstår jo godt når du siterer det som du nå sier, at generalsekretæren har kjennskap til Norge og Norges innsats og ønsker en fortsatt innsats. Og det må vi jo forholde oss til, men vi kommer da til det skjæringspunktet at vi må forholde oss til om vi er i stand til det, sier forsvarsministeren.

Brevet på bordet

Forsvarsminister Fjærvoll fikk brevet inn på bordet under denne samtalen.

Han ringte tilbake en gang til for å understreke at han ikke visste mer om «bestilling» av Kofi Annans brev enn det som sto i Dagbladet i går.

Da hadde han fremdeles ikke lest generalsekretærens brev, og avslo derfor å kommentere det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer