Fjærvoll lover mer mot ulykker

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll lover mer penger til trafikksikkerhet når Nasjonal Transportplan legges fram til våren. Mer til sikkerhet på høyt trafikkerte veier, mindre til distriktsveier blir Regjeringens nye satsing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av ERNST LARSEN

Det var en interpellasjon fra sørlandsrepresentanten Aud Blattmann som fikk Fjærvoll til å love at regjeringen kommer med en lang rekke med tiltak i forslaget til Nasjonal Transportplan, som legges frem i løpet av våren.

Fjærvoll prøvde å svare på spørsmålet fra Blattmann om hva samferdselsministeren vil gjøre for å redusere antall drepte i trafikken og offentlige transportmidler.

Og han gikk langt i å love mer penger både til generelle trafikksikkerhetstiltak og til den hardt tiltrengte moderniseringen av E18 gjennom sørlandsfylkene.

- Grotesk ulykkesstatistikk

Representanter nettopp fra Agder-fylkene satte sitt preg på debatten. Det mest personlige innlegget holdt Torbjørn Andersen (FrP) fra Froland i Aust-Agder. Han viste til at han på kort tid har deltatt i begravelsene til to unge jenter som har mistet livet nettopp på denne veistrekningen. - Ulykkesstatistikken for E18 er grotesk og ufattelig, sa Andersen i sitt innlegg.

Samferdselsministeren kom på talerstolen med lekkasjer fra den kommende transportplanen. Han mener noe allerede er gjort gjennom mobiltelefonforbud og forslag om redusert alkoholgrense, men varslet reduserte fartsgrenser, prikkbelastning av førerkort, økte kontroller og trafikksikkerhetsforsking.

O-visjon

Regjeringen ønsker nå å ha som visjon at det skal bli null ulykker med drepte eller livsvarig skadde i trafikken. Dette er beregnet tidligere til å koste 107 milliarder kroner, men Fjærvoll ville ikke tallfeste hvor mye mer penger regjeringen foreslår brukt til trafikksikkerhet i den kommende ti-års perioden.

Regner med bråk

Selv om debatten i dag ga inntrykk av at de fleste i Stortinget mener der er riktig å satse mer penger på trafikksikkerhet, regner Fjærvoll med bråk når forslaget til transportplan legges frem.

- Denne prioriteringen kommer til å føre til en intens debatt i Stortinget. fordi det kommer til å gå ut over noe. For trafikksikkerhet må balanseres i forhold til miljø, kollektivsatsing og distriktssatsing, varslet Fjærvoll.

ØKER INNSATSEN: Dag Jostein Fjærvoll lover økt satsing på trafikksikkerhet, men regner med bråk i Stortinget.