Fjell kan bli fratatt 30 mill.

Styret i Statoil har fratatt Olav Fjell en kostbar pensjonsavtale. Et år etter at konsernsjefen gikk av, strides partene fremdeles om mange millioner kroner, kanskje opp mot 30 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Olav Fjell hadde opprinnelig en avtale med tidligere styreleder Ole Lund som skulle sikre trygg lønn dersom han av spesielle grunner måtte slutte i stillingen, altså en sluttpakke.

Da Fjell sluttet som konsernsjef i Statoil 22. september i fjor, fikk han to årslønner, tilsvarende i overkant av 7,5 millioner kroner, i tillegg til lønn for seks måneders oppsigelsestid. I alt utgjorde dette nesten ni millioner kroner.

Nekter å betale

Men Olav Fjell var ikke fornøyd, han viste til avtalen han hadde inngått med Ole Lund, og krevde 66 prosent av årslønna hvert år fra han fyller 60 og fram til han fyller 67 år.

Problemet for Fjell er at Ole Lund ikke skal ha forankret denne avtalen med resten av styret. Derfor har styret sagt nei til Olav Fjell. De vil ikke betale ei krone i førtidspensjon.

Styret har fått saken utredet av advokater, som har konkludert med at avtalen Fjell hadde med Lund, var ulovlig. Styret mente avtalen var oppsiktsvekkende god, ettersom det var sparsomt med opptjeningstid for Olav Fjell.

Årslønna til Fjell var 3,5 millioner kroner. I tillegg kom bilordning og pensjonspremie. Han krever følgelig rundt 2,4 millioner kroner i året i førtidspensjon fra Statoil. Han er 53 år gammel, og jobber nå som direktør i First Securities. For sju år vil kravet fra Fjell utgjøre nesten 17 millioner kroner. I tillegg er det vanlig at førtidspensjoner blir indeksregulert, slik at summen vil kunne passere 20 millioner kroner. Da Statoils styre fjernet førtidspensjonsavtalen, skal de samtidig ha redusert pensjonsgrunnlaget for det Fjell skal ha etter fylte 67 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer