«Fjellenes spøkelse» kan bli helt borte

Bare rundt 4000 ville snøleoparder er igjen. Nå trues de vakre kattedyrene av klimaendringer, lokalsamfunn og krypskyttere, viser en ny rapport.

UTRYDNINGSTRUET: Snøleoparden får stadig vanskelige levekår, og det spøker for framtida for de rundt 4000 ville dyrene so er igjen. Foto: NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: Snøleoparden får stadig vanskelige levekår, og det spøker for framtida for de rundt 4000 ville dyrene so er igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klimaendringer og økte temperaturer truer nå det vakre kattedyret som lever i høyfjellene i Sentral-Asia. skriver BBC.

Det går fram av en fersk rapport fra WWF.

Så mye som en tredel av leveområdene til snøleopardene kan forsvinne som følge av varmere vær.  Dette er særs dårlige nyheter for snøleoparden er allerede på Verdens naturvernunions (IUCN) globale rødliste over dyr som er sterkt truet av utryddelse.

«Fjellenes spøkelse» WWF levner ingen tvil om at det spøker for framtida for «fjellenes spøkelse» - et tilnavn snøleoparden har fått fordi den bor på svært utilgjengelige steder, unngår mennekser og er svært vanskelig å få øye på.

Kattedyret oppholder seg i høyfjellsområder i følgende tolv land i Sentral-Asia: Afghanistan, Bhutan, Kina, India, Kasakhstan, Kirgisistan, Mongolia, Nepal, Pakistan, Russland, Tadsjikistan og Usbekistan.

Og det er ikke bare klimaendringene som gjør livet vanskelig for Panthera uncia, som er kattedyrets latinske navn.

WWF trekker også fram at det er synkende antall byttedyr i snøleopardens leveområder. Dessuten er leoparden i økende konflikt med lokalsamfunn, og den er også utsatt for krypskyttere som er interessert i kattedyrets kroppsdeler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer