Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Fjellenes spøkelse» kan bli helt borte

Bare rundt 4000 ville snøleoparder er igjen. Nå trues de vakre kattedyrene av klimaendringer, lokalsamfunn og krypskyttere, viser en ny rapport.

UTRYDNINGSTRUET: Snøleoparden får stadig vanskelige levekår, og det spøker for framtida for de rundt 4000 ville dyrene so er igjen. Foto: NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: Snøleoparden får stadig vanskelige levekår, og det spøker for framtida for de rundt 4000 ville dyrene so er igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klimaendringer og økte temperaturer truer nå det vakre kattedyret som lever i høyfjellene i Sentral-Asia. skriver BBC.

Det går fram av en fersk rapport fra WWF.

Så mye som en tredel av leveområdene til snøleopardene kan forsvinne som følge av varmere vær.
 
Dette er særs dårlige nyheter for snøleoparden er allerede på Verdens naturvernunions (IUCN) globale rødliste over dyr som er sterkt truet av utryddelse.

«Fjellenes spøkelse» WWF levner ingen tvil om at det spøker for framtida for «fjellenes spøkelse» - et tilnavn snøleoparden har fått fordi den bor på svært utilgjengelige steder, unngår mennekser og er svært vanskelig å få øye på.

Kattedyret oppholder seg i høyfjellsområder i følgende tolv land i Sentral-Asia: Afghanistan, Bhutan, Kina, India, Kasakhstan, Kirgisistan, Mongolia, Nepal, Pakistan, Russland, Tadsjikistan og Usbekistan.

Og det er ikke bare klimaendringene som gjør livet vanskelig for Panthera uncia, som er kattedyrets latinske navn.

WWF trekker også fram at det er synkende antall byttedyr i snøleopardens leveområder. Dessuten er leoparden i økende konflikt med lokalsamfunn, og den er også utsatt for krypskyttere som er interessert i kattedyrets kroppsdeler.

Etterlyser tiltak Et varmere klima vil også føre til at tregrensen flyttes oppover. Det vil snøleoparden, som er et rovdyr som har tilpasset seg å bo over tregrensen, tape på, skriver WWF.

- Skal vi redde snøleoparden, må vi redusere klimautslipp og iverksette klimasmarte naturforvaltningstiltak, uttaler WWF-Norges seniorrådgiver Zanete Andersone-Lilley på WWF Norges hjemmeside.

Snøleopardens viktigste byttedyr er blåsau, skruegeit og steinbukk, som også vil oppleve tap av leveområder som følge av klimaendringer. Dette vil ytterligere forverre situasjonen for leoparden.

Ifølge WWF er snøleoparden veldig godt tilpasset livet på høyfjellet og er en kamuflasjemester. En enkelt snøleopard kan ha leveområder på opp til 200 kvadratkilometer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!