Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet Birk:

Fjellet i sør: - Regn, regn og kjempeglatt for juletrafikken

Ny desemberrekord for regn i Bergen.

VÅTT OGSÅ I HØYDEN: Slik ser det på riksvei 7 i Måbødalen klokka 11.10 ved Leiro bom på 840 meters høyde: sørpete veikanter og veibane uten snø. Foto: webkamera/vegvesen.no
VÅTT OGSÅ I HØYDEN: Slik ser det på riksvei 7 i Måbødalen klokka 11.10 ved Leiro bom på 840 meters høyde: sørpete veikanter og veibane uten snø. Foto: webkamera/vegvesen.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet Birk, som ble varslet klokka 05.55 lille julaften, skaper nedbørsrekorder og flomvåte kjellere i kjernefylkene Hordaland og Rogaland dagen før dagen.

Fuktige Birk påvirker også veiforholdene på fjellovergangene i Sør-Norge, som har en av årets mest trafikkerte dager av juletrafikanter som skal mellom vest og øst.

Ikke snøstorm og stengt som mer vanlig i desember - men regn, også i høyden.

- Ja, vi får meldinger og telefoner fra veifarende hele tida om regn, regn og kjempeglatte, skumle partier. Uansett om det er blitt plussgrader og regn ovenfra, er det kuldegrader i veibanen. Og da er det fare for både vannplaning og is, sier trafikkoperatør Annie Serup ved Vegtrafikksentralen øst i Oslo.

Her er den oppdaterte oversikten over forholdene på fjellveiene.

Bare riksvei 15 over Strynefjellet var helstengt ved 11-tida på grunn av fare for snøskred og ras.

Sunnmørsposten melder om flere stengte fylkesveier på grunn av ras.

Ikke kolonne

Det var ikke kolonnekjøring over noen av de store fjellovergangene lørdag formiddag. Ifølge det oppdaterte varslet er riksvei 52 over Hemsedalsfjellet mest utsatt for at kolonne blir innført på kort varsel.

Vanligvis har ikke Vegtrafikksentralen i Oslo ansvar og oversikt over forholdene på Vestlandet og over fjellet.

- Vi overtar oppringere som står i kø til Vegtrafikksentralen vest i Bergen. Der må de ha det veldig travelt ut fra alle telefonene som blir sluset hit.

- Og sjelden har vi hatt slik detaljert oversikt over flomtilstander i Rogaland og Hordland og regnvær over fjellet, sier vaktoperatør Annie Serup, som har fått likelydende rapporter om bare hovedveier på Østlandet.

Regnrekord i Bergen

Ekstremværet «Birk» har gitt Bergen ny døgnnedbørsrekord for desember.

Uværet har allerede satt ny døgnnedbørsrekord for desember i Bergen. Det er målt 93,9 millimeter regn ved målestasjonen Florida i løpet av 24 timer. Den forrige døgnrekorden i Bergen i desember ble målt til 89,7 millimeter i 2004, skriver Meteorologisk institutt på Twitter lørdag morgen.

- Det er grått og trist i Bergen – ikke mye julestemning, sier meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

Han sier at i tillegg til de store nedbørsmålingene i Bergen, er det målt 102,2 millimeter på målestasjonen Svedal i Sogn og Fjordane og 127,5 millimeter på målestasjonen Gullfjellet i Hordaland.

Gir seg i kveld

- Fronten ligger fortsatt over Vestlandet, og det regner fortsatt godt, sier meteorologen. Han sier at ekstremværet kommer til å gi seg innen dagen og kvelden.

Brannvesenet i Bergen måtte rykke ut på 77 oppdrag natt til lørdag grunnet de store regnmengdene, skriver Bergens Tidende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!