Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fjellfolket må finne fram bobledressen og tørr ved

Går mot ny kulderekord i Oslo. Slik blir været i resten romjula!

OG SLIK BLIR DET.... Solskinn og mange kuldegrader er det mange fjellfolk har i vente i romjula. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
OG SLIK BLIR DET.... Solskinn og mange kuldegrader er det mange fjellfolk har i vente i romjula. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det blir kaldt, svarer vakthavende meteorolog Mette Skjerdal kontant, når Dagbladet ringer for å høre hva slags romjulsvær fjellfolket kan vente seg.

Etter at juleribberestene er fortært og presangene montert eller konsumert, drar mange nordmenn opp til tregrensa for å nyte snø og peiskos.

Snø er det sparsomt med i flere fjellområder, men kuldegradene er det ikke noe å si på.

Temperaturer ned mot 15 og 20 blå blir regelen snarere enn unntaket i Sør-Norge, ifølge meteorologisk institutt på Blindern i Oslo.

Flere nye rekorder Flere værstasjoner i Sør-Norge noterer seg den kaldeste desembermåneden siden målingene startet. På Blindern har de målt temperaturen daglig siden 1937 og det ligger an til kulderekord.

- For desember har vi så langt en middeltemperatur på minus 9,4 grader, det kaldeste siden 1937. Den forrige rekorden var minus 9,0 grader i 1981, sier Skjerdal.

Hun forteller at ivrige kolleger satser på ny rekord, men champagneflaskene er ikke satt fram riktig ennå.

KALDT: 1. desember dro gradestokken seg ned mot 12 minusgrader på formiddagen. Her ligger en båt i Bjørvika utenfor operaen med Ekeberg i bakgrunnen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KALDT: 1. desember dro gradestokken seg ned mot 12 minusgrader på formiddagen. Her ligger en båt i Bjørvika utenfor operaen med Ekeberg i bakgrunnen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Med temperaturøkningen som er ventet fram mot nyttårsaften, så kan rekorden stå i fare. Dersom økningen blir liten, så setter 2010 ny rekord på Blindern, sier Skjerdal.

Hun er allikevel optimist og forteller at det uansett blir en historisk vinter med nye kulderekorder.

- Det blir helt sikker ny desemberrekord ved en del av de nye værstasjonene i Sør-Norge som ble satt opp på 80- og 90-tallet, understreker Skjerdal.

ISKALDT: Primalskriket kom fram da Terje Berget kom opp av vannet i Frysja i desember i år. Da var det 14 minusgrader. I 22 år har kameratgjengen fra Manglerud og Oppsal møtest en gang i året for å isbade. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
ISKALDT: Primalskriket kom fram da Terje Berget kom opp av vannet i Frysja i desember i år. Da var det 14 minusgrader. I 22 år har kameratgjengen fra Manglerud og Oppsal møtest en gang i året for å isbade. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

I vestlandshovedstaden Bergen har man målt temperaturene siden 1955. Så langt er det bare kuldeåret 1981 som slår årets desember. Den gang var middeltemperaturen på 2,7 minusgrader, så langt ligger det an til en god andreplass med 2,2 blå.

Kaldt i sør De som planlegger å reise på hytta de neste dagene kan regne med flott vær, avbrutt av noen skyer midt i uka. Nyttårsaften henger fremdeles i det blå.

- I fjellet i Sør-Norge blir det oppholdsvær og ganske kaldt de neste dagene. Det kan bli stigende temperatur mot slutten av uka og nyttårsaften fredag, men for den perioden er mye fremdeles usikkert. Bobledress og godt med ved til å fyre med i ovnen blir det viktigste å huske på nå, sier Skjerdal.

På Sørlandet er det ventet opphold og litt vind på kysten i nordøstlig retning. Sørlendingene kan vente seg rundt ti minusgrader på kysten i dagene som kommer, med en liten stigning i midten av uka.

Vestlandet får vind i østlige retning og det blir trolig både pent og kaldt vær i romjulsuka. Trønderne kan også vente seg kaldt vær, men så langt ser det ut til at man må regne med en liten temperaturøkning og nedbør på nyttårsaften.

Sludd i nord Kysten i Nordland får sørøstlig vind og litt lokal nedbør med et par plussgrader langs kysten av Troms og Finnmark. Der byr værgudene også på sludd og snøbyger i morgen og mandag, mens innlandet og fjelltraktene der trolig får det både kaldt og tørt.

NOREFJELL: Lite snø, men mange kuldegrader er ventet i fjellområder på Østlandet, som Norefjell (over). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NOREFJELL: Lite snø, men mange kuldegrader er ventet i fjellområder på Østlandet, som Norefjell (over). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!