Denali

Fjellklatrer døde

Kollapset like før han nådde toppen.

NORD-AMERIKAS HØYESTE FJELL: Denali. Foto: Manuel Valdes / AP Photo / NTB
NORD-AMERIKAS HØYESTE FJELL: Denali. Foto: Manuel Valdes / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

48 år gamle Fernando Birman fra New Jersey, USA, døde fredag i forsøket på å bestige fjelltoppen Denali i Alaska. Det melder den føderale amerikanske etaten National Park Service på sine nettsider.

Birman kollapset ikke langt fra toppen, cirka 6005 meter over havet. Fjellguider igangstate hjerte- og lungeredning umiddelbart, uten hell. Birmam ble erklært død på stedet.

Han ble deretter fraktet med helikopter ned fra fjellet. Birman var en del av et reisefølge på tolv som begynte oppstigningen 22. mai.

Birman er minst den tredje klatreren som dør på fjellet i år. Blant annet døde en japansk klatrer i april, mens en australier døde på fjellet tidligere i mai.

Med sine 6194 meter over havet er Denali Nord-Amerikas høyeste punkt. I 2016 byttet fjellet navn fra Mount McKinley til Denali. Sistnevnte er navnet urbefolkningen i Alaska har brukt om fjellet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer