Fjellklatrer fant juveler verdt 1,9 millioner midt ute i fjellheimen

Klatret på Mont Blanc da han fant kjempeskatten.

BERØMT: Mont Blanc er et yndet mål for mange fjellklatrere.  En fransk fjellklatrer opplevde imidlertid at ekspedisjonen ble enda mer hendelsesrik enn planlagt. Foto: AFP / PHILIPPE DESMAZES / NTB SCANPIX
BERØMT: Mont Blanc er et yndet mål for mange fjellklatrere. En fransk fjellklatrer opplevde imidlertid at ekspedisjonen ble enda mer hendelsesrik enn planlagt. Foto: AFP / PHILIPPE DESMAZES / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1,9 millioner kroner.

Det er verdien til juvelskatten en fransk klatrer fant i et skrin ute på en isbre ved Mont Blanc tidligere denne måneden.

Skrinet inneholdt smaragder, rubiner og safirer, og kunne gjort det mulig for den ivrige fjellklatreren til å tilbringe mye tid ute i naturen de neste par årene.

Mannen valgte imidlertid å levere skatten til politiet.

Historien faller faretruende nær kategorien «for god til å være sann», men den bekreftes av politiet.

- Meget ærlig - Dette er en meget ærlig ung mann, som raskt fant ut at juvelene tilhørte noen som har mistet livet ute på isbreen, sier Sylvain Merly, en talsmann for fransk politi, til nyhetsbyrået AFP.

- Han kunne beholdt juvelene, men valgte å levere dem inn til politiet, slår Sylvain Merly fast.

Skrinet lå i vraket av det som ifølge politiet er et indisk fly som styrtet i fjellheimen for omkring 50 år siden. To Air India-fly har styrtet i området tidligere: ett i 1950, ett i 1966 - det såkalte Kanchenjunga. Det er ikke kjent i hvilket av vrakene juvelskatten lå.

På noen av posene som lå i skrinet, og som juvelene var pakket inn i, sto det påskrevet «Made in India».

Prøver å spore Nå har fransk politi kontaktet sine kollegaer i India for å se om det er mulig å spore opp juvelenes rettmessige eier.

Men hvis eieren ikke kan spores opp, eller er død, tilfaller juvelene den heldige fjellklatreren, ifølge Sylvain Merly.

En lignende hendelse fant sted 29. august i fjor.

Da fant alpinisten Arnaud Christmann en sekk full av diplomatbrev, som stammet fra et Boeing 707-fly på vei fra Mumbai - som krasjlandet i Mont Blanc 24. januar 1966. Sekken ble levert tilbake til indiske myndigheter.

117 mennesker døde i ulykka, ifølge AFP - deriblant mannen bak Indias atomprogram Homi Jehangir Bhabh.

LEVERT TILBAKE: Denne postsekken, som var full av indiske diplomatbrev, ble funnet ved Mont Blanc av alpinisten Arnaud Christmann i august i fjor. Den er levert tilbake til sin rettmessige eier. Foto: Arnaud Christmann / AFP / NTB scanpix
LEVERT TILBAKE: Denne postsekken, som var full av indiske diplomatbrev, ble funnet ved Mont Blanc av alpinisten Arnaud Christmann i august i fjor. Den er levert tilbake til sin rettmessige eier. Foto: Arnaud Christmann / AFP / NTB scanpix Vis mer