Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary Step:

Fjellklatrere avviser at den berømte delen av Mount Everest er ødelagt

Full forvirring om «Hillary Step» er borte eller ikke.

SISTE HINDER: «Hillary Step» regnes som det siste store hinderet på veien til toppen av verdens høyeste fjell Mount Everest. Dette bildet viser klatrere på vei til fjellpartiet i 2009. Foto: AFP / NTB scanpix
SISTE HINDER: «Hillary Step» regnes som det siste store hinderet på veien til toppen av verdens høyeste fjell Mount Everest. Dette bildet viser klatrere på vei til fjellpartiet i 2009. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga opplyste den britiske fjellklatreren Tim Mosedale at den berømte «Hillary Step» rett under toppen av Mount Everest er borte. Ifølge Mosedale, som nådde toppen for sjette gang den 16. mai i år, skal fjellpartiet antakeligvis ha blitt ødelagt som følge av jordskjelvet i 2015.

«Hillary Step» er en 12 meter loddrett stein som ligger rundt 50 meter lavere enn toppen av det 8848 meter høye Mount Everest. Den regnes som det siste store hinderet på veien til toppen av verdens høyeste fjell.

LES OGSÅ: Fire personer døde på Mount Everest i helgen

- Dekket av snø

Nå avviser flere nepalske fjellklatrere at «Hillary Step» er ødelagt, skriver The Guardian.

Ifølge formannen for Nepal Mountaineering Association, Ang Tshering Sherpa, er fjellpartiet bare dekket av store mengder snø.

- Fjellpartiet er intakt, men det er mye snø på det, så det er ikke så lett å se, sier han til Associated Press (AP).

Forvirring

Det samme sier den nepalske fjellklatreren Pasang Tenzing Sherpa. Han mener forvirringen skyldes at det har blitt laget en ny rute opp til Mount Everest, hvor fjellklatrerne ikke kan se «Hillary Step», ifølge The Guardian.

- I fjor var jeg koordinator for teamet som åpnet den nye ruten til toppen. Jeg så ingen merking av den gamle ruten, og av sikkerhetstilsyn til «Hillary Step», endret jeg ruten litt til høyre. Vi bestemte oss for å ikke krysse fjellpartiet, og derfor er folk forvirret. Fjellknausen ligger under masse snø, sier Pasang Tenzing Sherpa, som har besteget Mount Everest hele elleve ganger.

IKKE BEKREFTET: Myndighetene i Nepal har verken bekreftet eller avkreftet at «Hillary Step» er borte. Foto: AP Photo / Tashi Sherpa / NTB scanpix
IKKE BEKREFTET: Myndighetene i Nepal har verken bekreftet eller avkreftet at «Hillary Step» er borte. Foto: AP Photo / Tashi Sherpa / NTB scanpix Vis mer

Fjellklatrer Lila Basnet, som var blant de første som nådde toppen av Mount Everest i år, mener heller ikke at «Hillary Step» har rast ut.

- Det var mye mer snø i området, men vi fant ikke noe galt med «Hillary Step». Dette er femte gangen jeg går på Everest, og alt ser bra ut, sier hun til The Guardian.

Ikke bekreftet

Myndighetene i Nepal har verken bekreftet eller avkreftet at «Hillary Step» er borte.

- Vi har bare fått denne informasjonen gjennom media, og har ikke mottatt noen formell rapport eller informasjon, opplyser sjefen for turistdepartementet i Nepal, Dinesh Bhattarai, ifølge The Guardian.

RETT NED: I fjor sommer klatret Tormod Granheim i alpene. Da besteg han også en ekstremt bratt snøkam. - Jeg har aldri før sett at snø kan forme seg så spisst, sier Granheim til Dagbladet. Video: Caters Vis mer

Den britiske fjellklatreren Tim Mosedale, som meldte fra om at fjellpartiet var borte, står fortsatt ved sine ord, ifølge den britiske avisa.

- Kollapsen vil gjøre oppstigningen til toppen av Mount Everest mye farligere. I år og i fjor var det dannet en snøhøyde som gjorde at vi kunne gå opp relativt enkelt, men hvis denne høyden ikke dannes i framtidige år, kan det blir et spesielt vanskelig område å navigere seg gjennom, sier Mosedale.

«Hillary Step» er oppkalt etter den berømte fjellklatreren Edmund Hillary. Sammen med den nepalske sherpaen Tenzing Norgay, var han i 1953 den første til å nå toppen av Mount Everest.

Mandag ble det kjent at fire personer døde på Mount Everest i helgen. En 54 år gammel mann fra Australia døde i en ulykke søndag. Samme dag omkom også en amerikaner, en inder, og en slovaker på fjellet. Alle omkom trolig som følge av høydesyke.

Hele Norges coronakart