<strong>STENGTE VEIER OG KOLONNEKJØRINGER:</strong> Meteorologene varsler om storm og underkjølt regn i julehelga. Det har ført til at fjelloverganger over hele landet stenges. Casper Stang kjørte kolonnekjøring over Hemsedalsfjellet i dag. Foto: Casper Stang
STENGTE VEIER OG KOLONNEKJØRINGER: Meteorologene varsler om storm og underkjølt regn i julehelga. Det har ført til at fjelloverganger over hele landet stenges. Casper Stang kjørte kolonnekjøring over Hemsedalsfjellet i dag. Foto: Casper Stang Vis mer

Fjelloverganger over hele landet stengt: - Vanskelig start på jula, sier Statens Vegvesen

Juleværet fører til store forsinkelser i trafikken over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Meteorologene frykter ekstremvær på Vestlandet i julehelga, og har i den anledning sendt ut et A-varsel. Verst blir været i julehelga i Sunnhordland og nord i Rogaland, der det kan komme opp mot 150 millimeter nedbør på 18 til 24 timer fra lille julaften.

Selv om ekstremværet er forbeholdt disse områdene, er det også meldt store mengder vind og sterk kuling på fjellet i Sør-Norge, på Øst- og Vestlandet både i dag og i morgen. Ifølge statsmeteorolog Gunnar Livik kan områdene også vente seg mellom 100 og 150 millimeter regn i løpet av de neste 24 timene.

- Det er mye regn, og det går over til byger i løpet av kvelden i morgen. Det er kaldt nå, men varmefronten som har vært på Vestlandet den siste tiden kommer til Østafjells i løpet av morgendagen, og det gjør at det vil bli glatt på veiene, sier Livik til Dagbladet.

Obs-varselet for storm er også aktuelt for store deler av Trøndelag og Helgeland.

- Det er et lavtrykkssenter som går inn mot Nordland, passerer Helgeland og Trøndelag i løpet av formiddagen i morgen. Det er varslet full storm utsatte plasser, og det blir kraftig vind, bygevær og sludd på kysten, sier Livik.

Juleværet byr på sluddbyger på kysten av Troms. Finnmark får oppholdsvær, og Østlandet stikker av med det meteorologen kaller «det beste juleværet»: Opphold.

Stengte fjelloverganger

Værforholdene over helga påvirker kjøreforholdene i hele landet. Hvordan tilstandene på fjellovergangene kommer til å være over julehelga avhenger derfor av hvordan været inntreffer.

Det som likevel er sikkert er at regnet og snøen som faller i helga gir vanskelige kjøreforhold fordi mildværet fører til glatte veier og rasfare flere steder i landet.

- Det er obs-varsel på store mengder nedbør i Sunnhordaland og Møre og Romsdal. Den store temperaturstigningen gir også snøsmelting utover natta, så vi er ute med oransje varsel på sørpeskred, teppeskred og jordskred, og vi har rødt varsel på snøskred for i morgen. Det er også meldt om skredvarsler i Sør-Norge, sier Livik.

En av fjellovergangene i Sør-Norge som er midlertidig stengt er ifølge trafikkoperatør i Statens Vegvesen, Ole Fredrik Haugen Riksvei 7, Hardangervidda. På grunn av uværet, vil ikke fjellovergangen åpnes igjen i dag. 134 Haukelifjell har kolonnekjøring, men overgangen kan bli stengt på kort varsel, mens fylkesvei 50, Hol-Aurland har kolonnekjøring på grunn av uvær.

Andre fjelloverganger som er stengt på grunn av uvær og ikke blir åpnet igjen i dag er Sogn og Fjordanes fylkesvei 53, Tyin-Årdal, og på Vestlandet er riksvei 15, Strynefjellet stengt på grunn av fare for ras. Overgangen blir ikke åpnet i dag, og en ny vurdering gjøres lørdag klokka 09.00.

- Alle de andre vurderes fortløpende utfra været, forklarer Haugen.

- Det var actionfylt
En annen fjellovergang som har kolonnekjøring på grunn av isdekket er Hemsedalsfjellet. Det fikk Casper Stang og samboeren kjenne på da de kjørte over fjellet i dag.

- Det gikk ganske sakte fremover. Det var kolonnekjøring på toppen av fjellet, og omlag hundre biler som ventet på å komme seg forbi, men nå er vi i Vinje, så vi har kommet oss forbi det verste, sier han.

Stang sier at det snødde og blåste kraftig over fjellovergangen.

- Det snør og er glatt. Vi kjente godt at det blåste i bilen, og det eneste vi så da vi kjørte over fjellet var bilen foran oss, sier mannen, som beskriver det hele som actionfylt. Likevel vektlegger han at han, samboeren og hunden deres koste seg på vei hjem til jul i Bergen.

- Det er gøy med litt action, at det er litt uvær og at det skjer ting på veien, men vi koste oss med litt god julemusikk og kakao i bilen. Også slapp vi unna med bare litt bjeffing, sier han.

- Vurder om du ut å kjøre

Haugen forklarer overgangen med glatte veier. Han sier at det er avgjørende at bilistene tar visse forholdsregler dersom de våger seg ut på veiene i helga.

- Hvis det blir mer underkjølt regn i løpet av helga, må man vurdere om man absolutt må ut å kjøre. Hvis man skal ut på veien, er det viktig at man holder avstand fra andre biler, er lett på gassen og husker at fartsskiltene ikke er påbudsskilt. Kjør gjerne saktere enn anvist. Dette er en vanskelig julestart for hele Sør-Norge, både på fjellet og lavlandet, sier han.

Skal man over fjellet, har han andre råd:

- Ikke våg deg over fjellet uten full drivstofftank, nok spylervæske, klær og drikke i bilen. Husk å beregne god tid, og regn med at du kan bli stående, og husk å passe på værmeldingen og nyhetsmeldingene. Fjelloverganger som var åpne da du dro hjemmefra kan ha stengt på veien. Videre er det viktig å holde køen fordi forbikjøringer skaper farlige situasjoner, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer