Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvær i fjellet:

Fjelloverganger stengt: - Det er god grunn til det

Snøværet er i ferd med å gi seg, men stiv til sterk kuling fører likevel til dårlige forhold og stengte veier mandag. 

VIND OG SNØ: Sterk vind og snø i Sør-Norge fører til stengte fjelloverganger mandag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
VIND OG SNØ: Sterk vind og snø i Sør-Norge fører til stengte fjelloverganger mandag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Veitrafikksentralen informerer om at følgende fjelloverganger er stengt mandag formiddag:

  • Haukelifjell: Stengt på grunn av uvær. Ny vurdering kl 14:00.

  • Hardangervidda: Stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn, kolonnekjøring for kjøretøy med totalvekt over 7,5 tonn på grunn av uvær.

Haukelifjell ble vurdert klokka 10 i dag, men på grunn av været ble det satt opp en ny vurdering til klokka 14.

- Det er nok en del som vil over, spesielt Haukeli, for der går det en del tungtrafikk. Men de må jo bare vente de som står der, eller vurdere å velge en annen rute, sier Nils Aae, trafikkoperatør i Statens Vegvesen til Dagbladet.

Er man på sørsiden av fjellet kan man velge å kjøre riksvei 9, ellers er det omkjøring via fylkesvei 52 Hemsedal og E16 over Filefjell.

Ifølge Meteorologisk institutt er det ikke uten grunn at de to fjellovergangene er stengt.

- Det er god grunn til det. Mye løs snø fyker rundt. Selve snøværet er i ferd med å gi seg, men sterk vind flytter på det som ligger, sier Vibeke Thyness, vakthavende meteorolog.

Det er stiv til sterk kuling i fjellet, langs sørlandskysten og i Trøndelag mandag. Vinden har ligget siden lørdag morgen og vil vedvare ut store deler av dagen i dag, men skal etterhvert roe seg ned.

Ønsker du mer detaljerte værprognoser for ditt område? Klikk her.

- Vegvesenet skal ta en ny vurdering av Haukelifjell klokka 14, ser det ut til at de kan åpne da?

- Det kan være. All nedbør har gidd seg, så om de klarer å få rydda unna alt, så vil det bli gradvis mindre vind, men det går sakte, svarer meteorologen.

Blir ikke vindfritt lenge

- Det er vel kanskje noen som står fast og ikke kom seg på jobb i dag. Det var jo vinterferieslutt på Vestlandet i går. Det kan være noen fikk seg en overraskelse, selv om vi prøvde å si ifra, sier Thyness.

Årsaken til den sterke og vedvarende vinden er et høytrykk som ligger over Sverige og et lavtrykk fra vest, som fører til en sone med sterk vind i midten.

Høytrykket skal trolig etter hvert sige sakte østover og lavtrykkene komme i en litt annen bane, som vil gi Sør-Norge et par roligere dager.

Men rolig blir det ikke lenge.

- Nå blir det roligere et par dager, så kommer det et nytt lavtrykk med snøvær innover mot Vestlandet på onsdag. Da blir vindretningen en litt annen, og ikke med det høytrykket som dytter i mot - så da får vi litt andre forhold, forklarer hun.

Lavtrykkene vil ikke bli like fastlåst som de var i helga, og vil dermed klare å passere.

- Er det fare for at fjellovergangene bli stengt neste helg også da?

- Det er hvert fall en annen vindretning. Nå har det vært stort sett østavind, og den er ofte stygg på vestsida av fjellet. Nå blir det litt mer sør-østlig retning, så kanskje de sørligste områdene er utsatt igjen. Haukeli kan være utsatt, sier meteorologen.

På Statens Vegvesens nettsider kan man holde seg oppdatert på forholdene ved alle fjelloverganger i landet.

Påskestemning i nord

Til forskjell fra Sør-Norge har de som bor lenger nord en fin vinteruke.

- Der er det aldeles strålende. Sør for Helgeland blåser det surt, men nord for er det lite vind også. Værmessig er det fantastisk. Knallblå himmel og sol, sier Thyness.

- Skikkelig påskefeeling, legger hun til.

Vestlandet og Østafjells har også fine dager i vente, men de må slite med vinden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media