Fjelltopp- ungdommen

De er unge, ekstreme bosettere som heller vil dø enn å forlate landet Gud har gitt dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DU HAR KANSKJE sett dem på tv allerede. Sinte, demonstrerende menn - som vil gjøre alt for å hindre Ariel Sharon og Israel i å trekke seg ut av Gaza i august. For disse menneskene handler ikke tilbaketrekningen fra Gaza om å gi palestinerne litt av deres rettmessige land. Det handler om å gå imot Guds vilje.-  Vi kjemper en større krig. Det er vi som leder kampen for en jødisk stat. Det er vi som bringer ut massene. Det er vi som forbereder krigen som kommer etterpå, sier en av de mest ekstreme settlerlederne, ifølge en rapport nylig gitt ut av anerkjente International Crisis Group (ICG).

DET ER I AUGUST det hele skal skje. Men kampen har allerede startet mellom de mest aggressive settlerne - fjelltoppungdommen - og den israelske hæren. Bosettingene i Gaza er erklært stengte militære områder. Politiet og hæren har mobilisert alle sine styrker for å stoppe de fanatiske bosetterne fra Vestbredden. Men settlerne gjør alt de kan for å komme seg inn i Gaza. I disse dager er planen å dele seg i et hundretall små grupper. Gruppene skal så lure seg forbi politibarrierene - og inn i bosettingene i Gaza. Der skal de kjempe. Til og med dø om de må, skriver ICG i rapporten om hva en liten del av de israelske settlerne kan komme til å gjøre når Israel snart trekker seg ut av Gaza.

DE FARLIGSTE og mest ekstreme bosetterne er ikke mer enn 500 personer, men deres påvirkningskraft er langt større. De kalles fjelltoppungdom fordi de bor i ulovlige bosettinger og utposter på toppen av Vestbreddens mange fjelltopper. Der har de opprettet Ville-vesten-samfunn med totalt lovløse tilstander. Resultatet er tyveriraid, vold og trakassering mot den palestinske befolkningen i området. Men settlerne stopper ikke der. Angrep på egne landsmenn, soldatene i den israelske hæren, er heller ikke uvanlig. Nå er det Gaza som venter.

FJELLTOPPSETTLERNE er et resultat av snart fire tiår med okkupasjon. De er andre- eller tredjegenerasjons bosettere som alltid har bodd på okkupert land. De har aldri vært innbyggere inne i staten Israel. En eldre rabbiner og bosetter mener de yngres ekstremisme skyldes følgende: «Den yngre generasjonen har vokst opp her (på okkupert land, red.anm.) - og ikke i selve Israel. De har ikke samme erfaringer og føler dermed ikke samme solidaritet som israelere flest. [...] Hvis de må velge mellom Torahen og staten, velger den unge generasjonen den første.»

I KAMPEN OM GAZA bryr ikke de fanatiske settlerne seg om at flertallet av den israelske befolkningen vil evakuere de 8000 settlerne. For kampen om Gaza er en kamp for Gud. Og Gud har gitt jødene Gaza, som del av Stor-Israel, mener fjelltoppsettlerne. Det er derfor Ariel Sharon frykter dem, derfor hæren og politiet frykter dem. Israelske kommentatorer likeså: «Dette er et opprør. Det er ikke noen annen måte å beskrive dette på. Ikke demonstrasjon. Ikke fredfull protest. Men et opprør. Verken mer eller mindre. De oransjekledde fascistene ønsker å tvinge den folkevalgte regjeringen og den lovgivende forsamling til å følge deres vilje,» raser den israelske aviskommentatoren Yaron London. Han får følge av israelere flest, viser meningsmålinger.

I MÅNEDEN SOM KOMMER, vil et lite antall ekstremister, som blindt følger egen religiøs overbevisning, prøve å stoppe en demokratisk bestemt avgjørelse i Israel: å trekke seg ut av Gaza. De etablerte settlerlederne erkjenner at de ikke har kontroll på fjelltopp-ungdommen. Og så mye som 57 prosent av settlersamfunnet synes de unge bosetterne er livsfarlige ekstremister. Med rette. Stadig flere meldinger går ut på at en del av fjelltoppungdommen skal være forberedt på å dø i slaget om Gaza. Avisa The Jerusalem Post har til og med antydet at noen av settlerne planlegger selvmord for å hindre Sharons tilbaketrekningsplan. I slike slag har selv ikke en av verdens mest organiserte hærer, den israelske, mye å stille opp med.