FJELLVETT: De gamle fjellvettreglene er 65 år gamle, men nå skal Turistforeningen og Røde Kors friske dem opp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FJELLVETT: De gamle fjellvettreglene er 65 år gamle, men nå skal Turistforeningen og Røde Kors friske dem opp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Fjellvettreglene friskes opp for nytt friluftsliv

Fjellvettreglene er rundt 65 år gamle, men det er ingen planer om å pensjonere dem med det første.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turistforeningen og Røde Kors vil nå oppdatere fjellvettreglene for å komme i takt med tiden.

I påsken starter fornyingsarbeidet som etter planen skal munne ut i nye fjellvettregler til påsken 2016.

- Hvordan man bruker naturen endrer seg stadig og det er viktig at fjellvettreglene er mest mulig dekkende for dagens utfordringer, sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening. Ett av målene med fornyingen er å øke kunnskapen om sikkerhet blant folk som ferdes på fjellet.

- Til tross for at skred er en av de største farene ved ferdsel i vinterfjellet står det i dag ingenting om snøskred i fjellvettreglene, sier Øveraas og følges opp av Røde Kors' generalsekretær, Åsne Havnelid:

- Mange investerer i sikkerhetsutstyr, men er usikker på hvordan man bruker dem. Teknologien gir oss mange nyttige hjelpemidler, men det er viktig å ikke stole blindt på dem.

I tillegg til at et ekspertpanel skal revidere dagens regler, oppfordrer organisasjonene folk til å komme med innspill.

- Det er masse kompetanse og erfaring der ute som vi håper at folk har lyst til å dele med oss, sier Havnelid og Øveraas. (©NTB)