USA, corona

Fjerde coronabølge: Aktiverer kriseplan

Flere steder i USA dør så mange av corona at de ikke har steder å oppbevare de døde kroppene.

KRISE: Leger ved Lake Charles Memorial Hospital behandler en coronapasient. Foto: NTB
KRISE: Leger ved Lake Charles Memorial Hospital behandler en coronapasient. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.49% Første dose: 76.19%

Deltavarianten herjer, og smitten øker i hele USA.

Flere steder, spesielt sør i USA opplever i øyeblikket sin verste periode i hele pandemien.

Den siste uka viser at et gjennomsnitt på 1521 mennesker dør på grunn av covid-19-sykdom. En økning på nesten 70 prosent på ei uke.

Delstatene Alabama, i det sørøstlige USA er et av de verst rammede områdene for øyeblikket. Etter et plutselig og dramatisk smitteoppsving.

- Jeg tror de fleste her trodde at vi var på vei tilbake mot et normalt liv, vi var nesten der. Nå ber jeg barna mine om å holde seg hjemme, forteller rettsmedisiner i Baldwin County i delstaten, Brian Pearce, til Washington Post.

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretionin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Krisesituasjon

Myndigheten i Alabama har slått alarm om at dødstallene har blitt så høye at de ikke vet hvor de skal plassere likene.

Løsningen har blitt å aktivere to av delstatens liktrailere.

- De skal brukes når det oppstår massedød, når det kommer en stor mengde lik på samme tid. Det er faktisk akkurat det som har skjedd ved et sykehus i Alabama akkurat nå, forklarer Scott Harris, som representerer Alabamas helsemyndighet, til CNN.

- Det så mange som dør at vi ikke har plass til alle likene. Det er en krisesituasjon, jeg vet ikke hvor lenge vi klarer dette, fortsetter han.

I Florida, som også sliter med høye dødstall, har de kjøpt inn 14 mobile likhus.

Samtidig som smittetallene har eksplodert, har store deler av landets østkyst blitt hardt rammet av orkanen Ida, som har kostet over 20 menneskeliv.

Kunne ikke evakuere pasienter

I Louisiana har de blitt truffet av både orkanen og corona hardt samtidig.

Washington Post skriver at sykehusene var så fulle med coronapasienter at de ikke kunne evakuere pasientene til andre sykehus da orkanen traff. Årsaken var at de andre sykehusene allerede var overfylte.

Det er Deltavarianten som i stor grad sprer seg i USA. Lauren Ancel Meyers, sjef for et forskningssenter på covid-19 ved Texas University, sier til Washington Post at årsaken til at viruset nå sprer seg så fort sannsynligvis er at flere delstater i USA har vaksinert veldig få av sine innbyggere.

David Wesley Dowdy ved Johns Hopkins University mener også at innbyggernes oppførsel og vilje til å ta større risikoer også spiller inn.

- Viruset oppfører seg utrolig uforutsigbart, sier han til Washington Post.

Ifølge avisa er USA oppe i over 640 000 dødsfall knyttet til covid-19.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer