Omikron-varianten

- Fjerde dose kan komme i mars

Det er «ikke usannsynlig» at en fjerde dose mot den omikron-varianten vil bli nødvendig, ifølge helsedirektøren.

NYE KRAV: Regjeringen holdt pressekonferanse angående nye nasjonale krav i forhold til økt smitte i Norge. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Etter tirsdagens pressekonferanse kommenterte helsedirektør Bjørn Guldvog muligheten for at en fjerde, «skreddersydd» vaksinedose er nødvendig for å møte den nye omikron-varianten av coronaviruset.

- Det er ikke usannsynlig at vi nå trenger en fjerde dose med en litt annen innrettet vaksine, basert på omikron-viruset. Men det er litt for tidlig å si, sa han til Dagbladet.

Onsdag sier han til P4 at den fjerde dosen kan komme allerede i mars.

- Produsentene har sagt at det kan ta rundt 100 dager fra de trykker på knappen og starter produksjon. De er i tenkeboksen nå, men jeg tror de vil gjøre det og at vaksinene da er tilgjengelige fra mars eller april, sier helsedirektøren til radiokanalen.

Klar oppfordring

Overfor Dagbladet viste Guldvog til Moderna-sjef Stephane Bancel, som tirsdag uttalte han tror at vaksinene vil ha betydelig mindre effekt mot omikron-varianten.

- Jeg hører også at det gjøres løpende vurderinger av de andre vaksinene. I hvor stor grad det vil være behov for en fjerde dose, vet vi ennå ikke i dag. Men vi må være forberedt på det, fortsatte Guldvog.

Før jul skal alle over 65 år ha fått tilbud om en tredje vaksinedose. Etter planen skal vaksinering av de under 65 starte i januar.

- Deretter skal alle over 18 år få tilbud om tredje vaksinedose innen påske, sa helsebyråd Robert Steen på en pressekonferanse tirsdag.

- Jeg vil på det sterkeste oppfordre alle om å ta tredje vaksinedose, sa han.

- Teste egenskaper

Mandag formiddag opplyste Pfizer til Dagbladet at de er i gang med å teste egenskapene til den nye varianten, og at de regner med å ha gode svar i løpet av de kommende ukene.

Skulle det vise seg at omikron-varianten klarer å omgå Pfizer-vaksinens effekt, kan en ny og skreddersydd vaksinevariant utvikles i løpet av anslagsvis tre måneder.

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland har tidligere uttalt til Dagbladet at det på sikt kan hende at det bør vurderes om befolkningen vil trenge en ny vaksinedose mot den ny omikron-varianten.

- Det helt opplagte ville vært en skreddersydd vaksine, hvis man kan få det på plass. Men først må vi vite effekten av den nåværende vaksinen mot omikron, sa Grødeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer