HAR SLUPPET UT FRA SIRKUSET:  Kamelen til venstre rømte fra Arnardo i Stjørdal i dag tidlig, mens lamaene øverst til høyre gikk løse i Oslo i april. Nederst til høre var kameler på besøk i Arendal sentrum i mars. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix, Una Molvig og Michel.
HAR SLUPPET UT FRA SIRKUSET: Kamelen til venstre rømte fra Arnardo i Stjørdal i dag tidlig, mens lamaene øverst til høyre gikk løse i Oslo i april. Nederst til høre var kameler på besøk i Arendal sentrum i mars. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix, Una Molvig og Michel.Vis mer

Fjerde gang i år at dyr rømmer fra Cirkus Arnado

Elleve kameler og lamaer har sluppet ut av innhegningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrelivet i fire norske byer har i år blitt beriket av rømlinger fra Circus Arnardo.

Likevel sier sirkuset at sikkerheten ved innhegningene er god nok.

- At de rømmer har sine naturlige forklaringer. Det er ikke sånn at de er dårlig behandlet og rømmer av den grunn, sier Are Arnardo til Dagbladet.

Åtte rømlinger De har så langt i år hatt elleve rømlinger fra sirkuset som Dagbladet kjenner til: Fire kameler i Arendal i mars, tre lamaer i Oslo i april, tre kameler i Rakkestad i juni og en rømt kamel i Stjørdal i dag.

- Når de er i innhegninga ved sirkuset, kan de komme seg på utsida og spasere rundt. De er ganske vant til mennesker, og det er ikke sånn at de er stresset når de er ute, sier Arnardo til Dagbladet.

Det har ikke vært meldt om rømte dyr fra andre sirkus i Norge i år. De rømte dyrene har gitt Circus Arnardo mye oppmerksomhet, men Arnardo understreker at de ikke slipper dem med vilje.

- Nei, og den i dag hadde jo ikke rømt langt. Han var kanskje maks hundre meter fra sirkuset, sier Are Arnardo til Dagbladet.

Kritisk til dyreholdet Dyrevernsorganisasjonen NOAH er kritiske til at lamaer og kameler holdes på sirkus. De mener de små innhengningene ikke er tilstrekkelig.

- Man ser jo at de rømmer med jevne mellomrom. Dyrene får ikke sitt behov for fri atferd når de flyttes rundt fra parkeringsplass til parkeringsplass. Dyrene vil ha mer plass, og at de rømmer er et tegn på det, sier leder i NOAH, Siri Martinsen, til Dagbladet.

De går stadig hardt ut mot Arnardo for dyreholdet.

- Men det er ikke sånn at dyr som ikke får til å rømme, ikke har behov for mer bevegelsesfrihet, sier Martinsen.

I dag: En på rømmen i Stjørdal En kamel gikk i dag tidlig rundt i en rundkjøring i Stjørdal og spiste gress.

- Og det medførte jo en del telefoner inn hit, forteller operasjonsleder Stig Roger Olsen i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Kamelene ble fanget av sirkuset.

- Når kamelen gresset så krøp den bortover gresset og under strømgjerdet. Strømgjerdet er bare en enkel tråd. Han så det var noen busker ved den rundkjøringa, sier Arnardo til Dagbladet.
Juni: Tre kameler på rømmen i Rakkestad De tre kamelene hadde ifølge r-a.no løpt ut av sirkusteltet under en forestillng og tatt veien ned Storgata ved Bergenhus i Rakkestad 15. juni.

April: Tre på rømmen i Oslo 24. april dukket sirkusdyrene opp i Oslo, nærmere bestemt tre lamaer midt i Tøyenparken.

- Det var på grunn av en menneskelig svikt, han som skulle ta imot lamaene på vei ut av manesjen sto på feil plass, og da sprang lamaene rett forbi ham, sier Arnardo til Dagbladet.

Arnardo dro ut for å fange dyrene selv.

Mars: Fire på rømmen i Arendal 13. mars rømte fire kameler fra sirkuset og luftet seg i Arendal sentrum.

- Den ene kamelen hadde satt fast hårene sine i et strømgjerde uten strøm. Da den trakk seg tilbake ramlet gjerdet på bakken, og de kom seg ut, forklarte sirkusdirektør Arild Arnardo til Dagbladet.

- Vi har snakket med sirkuset og bedt dem passe på bedre, men det løste seg i hvert fall kjapt, sa operasjonsleder i Agder politidistrikt Øyvind Andersen til Dagbladet.

 LAMA I OSLO:  Disse tre var på rømmen i Tøyenparken i april tidligere i år. Foto: Una Molvig
LAMA I OSLO: Disse tre var på rømmen i Tøyenparken i april tidligere i år. Foto: Una Molvig Vis mer