Killer clowns i Norge

Fjerdeklassingene tør ikke gå alene: - Klovnetullingene ødelegger bare for å skremme

Klovnehysteriet i Norge skremmer barn.

KLOVNER SKREMMER: Såkalte «killer clowns» har skremt i flere land. I tillegg til i Norge. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KLOVNER SKREMMER: Såkalte «killer clowns» har skremt i flere land. I tillegg til i Norge. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Personer kledd ut i skumle klovnemasker for å skremme folk er nærmest blitt et globalt fenomen de siste ukene.

I begynnelsen av denne uka begynte også norsk politi å melde om at unge mennesker omkring i norske byer hadde begynt å kle seg ut som klovner, gjerne med fryktinngytende gjenstander og deretter skremt folk.

Onsdag endte det i en skremt turgåer som slo til en person utkledd i klovnemaske.

- Tør ikke gå hjem alene

Klovnene er blitt en av de store snakkisene her til lands denne uka, og det går ikke hus forbi hos barna. Det har blant annet rektor ved Verket skole i Moss, Håkon Sætrang, merket seg.

Han forteller til Moss Avis i dag at de tar klovnene på fullt alvor. De skremmende klovnene har nemlig fått konsekvenser for barna.

- Det er små jenter hos oss som er skremt av dette. De er engstelige, og gleder seg ikke lenger til Halloween, sier rektoren ved den kombinerte barne- og ungdomsskolen.

REKTOR: Håkon Sætrang.
REKTOR: Håkon Sætrang. Vis mer

- De gledet seg tidligere, men klovnetullingene ødelegger bare for å skremme, sier han.

Dagbladet har også vært i kontakt med Øst politidistrikt i dag. De opplyser at det ikke har vært noen konkrete episoder det siste døgnet, men politimester Steven Hasseldal har gått ut og advart mot at klovnene kan bli straffeforfulgt.

I går skal blant annet små jenter i Fredrikstad ha blitt plaget i en skatepark i byen.

- Det har vært et mindre tema, blant annet blant fjerdeklassinger, på grunn av disse hendelsene. De tør ikke gå alene hjem fra skolen, hvor de må gjennom et lite skogholt. De vil enten gå sammen med eldre søsken eller bli hentet av foreldrene, sier han.

- Underlig

Politiet i Norge har i de fleste tilfellene av skremmeklovner rapportert om at folka bak maskene har vært unge gutter.

Slik er også opplevelsen i Østfold, der barn gjerne har blitt skremt av tenåringsgutter på 15-16 år.

- Det er en underlig form for humor. Det er sannsynligvis helt harmløst, men de ser ikke konsekvensen av det de driver med. De er bare barn selv, sier han.

Det er usikkert hvordan klovnene blir straffet. Eldre kan vente seg bøter, mens andre kan vente seg at politiet tar en prat med foreldrene deres.

For rektoren i Moss er det viktig å snakke med elevene.

- Akkurat nå tar vi opp problemstillingen i klassene. Vi sier at det ikke er noe å være redd for. Til de eldre sier vi at de skal slutte med det. Vi kan ikke fjernstyre folk og må appellere til fornuften, sier Sætrang til Dagbladet.

Klovnehysteriet startet i begynnelsen av august da rapporter dukket opp om klovner snikenede rundt i skogen ved Greenville i delstaten Sør-Carolina. Siden den gang har skumle klovner blitt observert i 38 av USAs stater.

Bakgrunnen for fenomenet er Stephen Kings skrekkroman «It» fra 1986, om et monster som inntar en klovneskikkelse for å lure intetanende barn. Nå har det altså kommet til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer