-  Fjern 1000- lappen

Det er bare kriminelle som egentlig trenger 1000-lappen, mener Næringslivets Sikkerhetsråd, og foreslår å fjerne den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det begynte som en morsom tanke, men det er blitt alvor: Det er ikke noe som ville vært et så hardt slag mot organisert kriminalitet som å fjerne de største sedlene. Å fjerne 1000-lappen er en god start, mener Rasmus Woxholt, daglig leder i Næringslivets Sikkerhetsråd.

Han innser at å fjerne alle kontanter er en utopi, men mener at å fjerne de største sedlene vil gi store begrensninger for:Organisert kriminalitet.Svindel og gambling.Hallikvirksomhet og menneskehandel.Skatteunndragelser.Terrorisme.Kidnapping.Tyveri og heleri.Utpressing.Korrupsjon.Narkotika.Ran.-  Tror du noen kjøper narkotika med bankkort? Eller har du hørt om heleri med bankutskrift? Kontanter er målet og midlet for all kriminalitet, og fjernes de, fjernes grunnlaget for kriminelle handlinger, sier Woxholt.

500-lappen også

Og da må 1000-lappen ryke først. -  Det fins ingen gode argumenter for å beholde 1000-lappen. Ved utgangen av fjoråret var det 26 millioner 1000-lapper i omløp. 60 prosent av alle sedler er 1000-lapper, altså flere enn alle de andre sedlene til sammen. Det vil si at hver enkelt av oss burde hatt fem-seks 1000-lapper. Men folk flest har aldri det, ingen jeg kjenner har sett dem siden konfirmasjonen. Det kan umulig fins nok madrasser til å gjemme unna alle sedlene.

Woxholt innrømmer at en økonomi helt uten kontanter er en naiv drøm. -  Barn som ikke har bankkort, og eldre som ikke er komfortable med elektroniske betalingsmidler, må respekteres, og kontantene vil fortsette å eksistere i lang framtid.

Sikkerhet

I en kronikk i Aftenposten peker han også på at samfunnet bruker mye penger for å passe på kontantene som er i omløp.-  Næringslivet vil spare mye hvis kontantene fjernes, og det vil bli tryggere for butikkansatte, fordi ranene for eksempel vil forsvinne. Vi bruker millioner av kroner på kriminalitetsforebygging. Men dette vil koste lite, sier Woxholt.

Han ser bare ett godt motargument mot å fjerne kontantene:

-  I et kontantløst samfunn blir mulighetene for kontroll og overvåking av borgerne store. Det kan være negativt, sier han.

-  Spennende tanke

Økokrim-sjef Einar Høgetveit synes innspillet er spennende:

-  Det er en interessant tanke, men det er for tidlig å si om vi i Økokrim vil gå videre med dette. Det er uansett andre enn oss som må fatte en slik beslutning.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) vil også se nærmere på innspillet:

-  Tanken er interessant. Kampen mot kriminalitet er viktig, men samtidig må vi ikke vanskeliggjøre hverdagen for vanlige mennesker, sier informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe.

SÅNN SER DEN UT: Da Dagbladet i går gikk ut for å finne folk med 1000-lapper på seg, var det flere som ikke engang visste hvordan den så ut. Rasmus Woxholt mener at mange kanskje ikke har sett den siden konfirmasjonen, men slik ser den altså ut: 1000-lappen.