«FJERN DET JÆVLA MOTTAKET»

ROGNAN (Dagbladet): Foreldre på Rognan ber nå døtrene om å holde seg innendørs på kveldstid. Asylsøkerne frykter represalier og holder seg hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sola skinner og nede på brygga i Rognan står asylsøkere og prøver fiskelykken. Men straks sola går ned, går de hjem. De vil ikke møte sinte eller fulle ungdommer på kveldstid.

- Det er klart vi er skremte. Nordmenn liker oss ikke. Kanskje de tror at vi alle sammen er torturister. Hva vet jeg? sier Aleks Sufaj fra Albania.

Etter at ei 15 år gammel jente mandag kveld i flere timer skal ha blitt grovt mishandlet av fem jevnaldrende jenter og siden angivelig voldtatt av en kurdisk asylsøker, har fremmedfrykten økt. Alle skjønner at jentene har gjort noe forferdelig galt. Men det er asylsøkere de er sinte på.

Legg ned mottaket

- Jeg håper inderlig de legger ned asylmottaket.

Ved hotellet, bare få meter fra skuret hvor overgrepene skjedde, sitter fedrene Jørn Jerstad og Jan Arild Ellingsen. Jerstad har selv en datter i samme klasse som den mishandlede 15-åringen.

- Hun får ikke gå ut om kvelden. Skal hun noe sted, skal vi kjøre henne. Jeg ser ikke bort fra at det er flere gærninger borte på mottaket.

Kameraten Jan Arild Ellingsen er stortingsrepresentant for Frp og har advart mot mottaket siden det ble opprettet for bare en måned siden. Begge frykter bråk mellom lokale ungdommer og asylsøkere.

- Det er en eksplosiv stemning her. Jeg har snakket med en haug med folk på telefonen, og alle sier det samme: «Fjern det jævla mottaket,» sier Jerstad.

- Folk er troende til å gå til ytterligheter. Men vi kan ikke ha noen lokal justis.

Onsdag var de to fedrene på den lokale puben «Strøket» for å snakke med ungdom og roe gemyttene.

På puben var folk ifølge de to «kokende forbanna».

- Men hvorfor lar dere sinnet gå ut over asylsøkere? Dette er jo noe som én asylsøker og fem lokale tenåringsjenter står bak.

- Vi har vel vanskelig for å være selvkritiske, tror Ellingsen.

- Miljøet her er så tett. Alle kjenner alle. Og når en fremmed kommer inn og skjender ei lokal jente, så er det først og fremst han vi blir forbannet på, sier Jerstad.

Ut på ettermiddagen tømmes Rognan sentrum for folk. Bare noen få ungdommer sitter igjen på utekafeene og gatekjøkkenet. Flere har fått beskjed om ikke å gå alene om kvelden.

- Foreldrene våre er redde for at de skal gjøre oss noe, sier 15 år gamle Catherine Olsen.

- Hvem er de?

- Innvandrerne.

- Hvem er folk sinte på?

- Innvandrerne.

Ungdommene frykter neste helg. 16. mai blir det mye fyll og garantert bråk, tror de.

Redde og engstelige

- Jeg skjønner at folk på Rognan er sinte. Det gjør jeg. Dette er veldig, veldig trist. Aram Tevanov fra Armenia rister på hodet mens han ser igjennom dagens aviser.

- Men dette gjelder jo ikke oss. Jeg er helt normal, jeg har familie og barn, sier han og peker på kona Aslanova Karina og barna Elenonora (4) og Hayk (6).

På asylmottaket i Rognan har de ansatte hver dag informert beboerne om siste nytt i overgrepssaken.

- Folk er redde og engstelige. De spør «hva skjer med oss nå?». De lurer på hva nordmenn tenker om dem og om de har kniver og andre våpen på seg, forteller

Beboerne holder seg innendørs på kveldstid.

- Det er best nå en stund framover. Når det er lyst og mye folk i gatene, er det ikke noe problem. Men er vi på feil sted til feil tid, er jeg redd for hva som kan skje. Spesielt når ungdommene drikker, sier Mohammed Adam Gulled. Beboerne på mottaket hadde først bestemt seg for ikke å snakke med media. Men stiller likevel opp, for å roe ned bygdefolket.

- De gjør sikkert klokt i å holde døtrene inne om kvelden. Men jeg lover at de ikke trenger å frykte oss. Vi er ordentlige folk, sier Mohammed.

- Vi har snakket mye om det som skjedde. Og også vi er sjokkerte. Men vi stoler også på at folk på Rognan er gode og intelligente mennesker, som forstår at selv om én asylsøker har gjort noe fryktelig galt, så er ikke vi andre dårlige mennesker, sier Khalafalla.

PÅ KAFÉEN: Jan Arild Ellingsen (t.v.) og Jørn Jerstad frykter bråk mellom lokale ungdommer og asylsøkere. - Jeg ser ikke bort fra at det er flere gærninger borte på mottaket, sier Jerstad.
PÅ ASYLMOTTAKET: - Jeg forstår at folk på Rognan er sinte. Det gjør jeg. Dette er veldig, veldig trist, sier Aram Tevanov fra Armenia. Her sammen med kona Aslanova og datteren Elionora.