Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fjern Fedon

Ernæringsfysiologene vil ha Slanke-Fedon fjernet fra ekspertpanelet til NRK-programmet «Puls». Nå klager de «Puls»-redaksjonen inn for Kringkastingsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange av våre medlemmer er alvorlig bekymret for «Puls»-redaksjonens valg av Fedon Lindberg som kostholdsekspert. Valget er så betenkelig, at vi måtte reagere, sier leder Rina Lilje i Kliniske ernæringsfysiologers forening (KEFF). I går leverte hun en skriftlig klage til Kringkastingsrådet.

- Det er urovekkende at han går imot Sosial- og helsedirektoratets vitenskapelig dokumenterte kostanbefalinger. Ingen vet de langsiktige virkningene av de rådene han forfekter, sier pressekontakt Line Kristin Johnson i KEFF.

- Han vet mye om slanking, men det må ikke framstå i et program som «Puls», som om hans metode er noe hele Norges befolkning bør følge.

Hyggelig mediefjes

I klagen påpeker ernæringsfysiologene at Fedon Lindberg har hatt flere «sleivete» uttalelser i pressen, som de mener diskvalifiserer ham som ekspert. For eksempel at han sidestiller brunost med melkesjokolade, tilråder fullamming helt opptil to- tre-årsalderen og anbefaler portvin i stedet for grøt til urolige barn.

- Det er bra at Fedon har fått fart i kostholdsdebatten, men han er ingen ernæringsekspert. Han er en slankedoktor, og en hyggelig fyr som er blitt et kjent mediefjes. Etter vårt skjønn har «Puls» gjort en for rask jobb da de plukket ham ut til ekspertpanelet, sier Line Kristin Johnson.

Rina Lilje avviser at KEFF driver personkrig mot Fedon.

- Vi er oppriktig bekymret, på faglig grunnlag. Dessuten har Fedon Lindberg klare kommersielle interesser i å komme på TV. Denne sammenblandingen av roller kan være uheldig for NRK, mener Lilje.

Får ikke monopol

Prosjektleder for «Puls», Marie Sjo, ønsker ikke å kommentere kritikken fra KEFF før Kringkastingsrådet har behandlet klagen. Hun presiserer derimot Fedons rolle:

- Fedon Lindberg er én av seks helseeksperter. Han skal på skjermen tre ganger før jul og vil på ingen måte få monopol på ernæringsområdet. Vi er tross alt en redaksjon som jobber journalistisk, påpeker Sjo.

KLAGER: Rina Lilje og Line Kristin Johnson i Kliniske ernæringsfysiologers forening er kritiske til «Puls»s bruk av Fedon Lindberg.
<B>OMSTRIDT:</B> Fedon Lindberg.