- Fjern politiet fra trafikken

Politimester Svein Urdal i Tønsberg vil frita politiet for det han kaller unødvendige oppgaver. - En dårlig ide, mener forbundsleder i Politiets Fellesforbund, Terje Ødegård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Urdal mener at politiet har altfor mange unødvendige oppgaver, som å gi lotteritillatelser og bevillinger. Han vil også overlate trafikkovervåkningen til andre og vil heller bruke styrkene til å bekjempe kriminalitet.

Til NRK sier Urdal at politiet lenge har bedt om flere folk og mer ressurser, men at det har vært vanskelig å nå fram. Derfor er det nå på tide å tenke nytt, for å utnytte bedre de ressurser som finnes.

Lederen av Stortingets samferdselskomite, Oddvard Nilsen, (H), støtter Urdal og varsler at han vil ta utspillet opp i Stortinget.

Uenig

Forbundsleder Terje Ødegård er sterkt uenig med Urdal.

- Trafikkskader er et meget betydelig samfunnsproblem, enten man måler antall drepte eller skadde eller ser på andre samfunnsmessige skadevirkninger av trafikkforeseelsene. Da rimer det ikke at politiet ikke lenger skal ha ansvaret for trafikkovervåkning og straffeforfølgninger. Dette er et område som utvilsomt må være politiets ansvar, sier forbundslederen.

Ifølge forbundslederen går under 10 prosent av ressurene til politi- og lensmannsetaten med til trafikkovervåking.

Opprettholde tillit

- Men er det ikke en fordel å få flere ressurser til å bekjempe kriminalitet?

- Jeg bortforklarer ikke at det er vårt hovedarbeidsområde. Tvertimot. Men jeg mener at politiet faktisk blir dårligere i stand til å løse denne hovedoppgaven dersom vi mister sivile og forvaltningsmessige gjøremål, sier Ødegård.

Han mener trafikktjenesten er et godt grunnlag for å opprettholde en bred kontaktflate og god tillit i befolkningen.

For forbundslederen er det ingen god nyhet at Høyre nå vil ta spørsmålet opp i Stortinget til høsten. Han er bekymret for den åpenbare privatiseringsprosessen som er på gang, hvor også politi- og lensmannsetaten blir vurdert.

- Dette skjer til tross for at man i stortingsdokumenter har slått fast at det ikke er aktuelt å privatisere politiet, sier han.

(NTB)