- Fjern skammen

Gjør alle skoleturer gratis! Gjør skolefritidsordningen billigere! Reduser egenandelene ved fritidsaktiviteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tiltakene Marianne Borgen i Redd Barna og Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors utfordrer politikerne å iverksette for å stanse utestengingen av barn som vokser opp i fattige familier.

- Vi er for å innføre tiltak som er treffsikre. Å fjerne egenandelene i skolen vet vi virker. Det er bankers, sier Borgen til Dagbladet.

- Grunnskolen skal være gratis. Da bør også den obligatoriske leirskolen være det, samt skoleturer til teater og kino, avslutningsarrangementer, badeturer og skidager, fordi det er i regi av skolen. Det vil koste samfunnet noen millioner. Men det må være lite i forhold til å påføre så mange unge den fornedrende følelsen av å bli utestengt. Vi må fjerne skammen, og kan ikke fortsette å la dette være et individuelt ansvar for den enkelte familie, mener Marianne Borgen, som leder Redd Barnas Rettighetssenter.

Generalsekretær Sven Mollekleiv i Røde Kors er opptatt av paradokset som det rike Olje-Norge står overfor.

Kaldt

- Aldri før har så mange hatt det så bra, mens det føles kaldere enn noensinne for dem som faller utenfor. Derfor må vår alles utfordring være: Ikke legg lista for høyt!

Mollekleiv oppfordrer lærere, idrettsledere og korpsledere til å være seg sitt ansvar bevisst.

- Ikke tenk på gjennomsnittsdeltakeren og hva hans/hennes foresatte kan klare, men tenk på hele flokken, sier Røde Kors-sjefen.

- Barn har stor lojalitet til sine foreldre, og blir eksperter på å skjule fattigdom. De forteller ikke alltid om bursdager og turer som koster, fordi de vet at mamma og pappa blir så lei seg, understreker Marianne Borgen.

Rammes ekstra

Forsker Helene Berg i ECON Senter for økonomisk analyse er overbevist om at de relative forskjellene er blitt større mellom fattige og velstående barnefamilier i Norge.

- Det siste tiåret har barnefamilier generelt sett fått mye bedre økonomi på grunn av økte overføringer, men mange enslige foreldre faller dessverre utenfor.

Hun får støtte av forskningsleder Elling Borgerås i Statens Institutt for forbruksforskning.

- Skoleturer og fritidsaktiviteter som tidligere var gratis, koster nå penger. Den økte kommersialiseringen i det norske samfunnet skaper større økonomisk trykk inn i familien, sier Borgerås.

Tap

Sosiologiprofessor An-Magritt Jensen ved Universitetet i Trondheim (NTNU) har lenge forsket på barns oppvekstvilkår. Hun er for å utvide fattigdomsbegrepet.

- Det er ikke først og fremst mangel på mat det er snakk om lenger, men hva slags tap de unge lider i forhold til kameratene. Barn stenges ute fordi foreldre som har råd sier ja til kostbare og alt for ambisiøse skoleturer.

Etterlengtet

Vi står foran en spennende og etterlengtet debatt som til sjuende og sist dreier seg om ideologi og holdninger, sier professor An-Magritt Jensen.