Fjerner burgere for å redde klimaet

- Å erklære klimakrise kan ikke være tomme ord.

FJERNER STORFEKJØTT: Fra september får man ikke lenger kjøpt produkter av storfekjøtt ved Goldsmiths Universitet i London. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FJERNER STORFEKJØTT: Fra september får man ikke lenger kjøpt produkter av storfekjøtt ved Goldsmiths Universitet i London. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Universitetet Goldsmiths i London har bannlyst storfekjøtt fra campus for å redusere klimautslippene sine. Fra september vil alle produkter av storfekjøtt som selges på universitetet bli fjernet.

Se hva de norske universitetene gjør lenger ned i saken.

I det kommende skoleåret, må studentene også betale en avgift på 10 pence (ca. 1 krone) for engangsflasker og plastkopper.

I tillegg planlegger universitet å øke antall solpanel, og bytte til en 100 prosent ren energileverandør, skriver The Independent.

- Det er umulig å ignorere det økende globale kravet om organisasjoner til å ta ansvar for å stanse klimaforandringer, sier professor Frances Corner, leder ved Goldsmiths.

- Å erklære klimakrise kan ikke være tomme ord. Jeg tror vi står overfor et definerende øyeblikk i vår globale historie, og Goldsmiths står skulder til skulder med andre organisasjoner som er villig til å handle og kutte karbonutslipp, fortsetter hun.

PLAST I HAVET: De siste årene er det meldt om flere tilfeller der dyr spiser plast. Derfor er det farlig. Video: Scanpix, Storyful. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Oppmuntrende

Universitetet har et årlig karbonutslipp på rundt 3,7 millioner kilo, men håper å være karbonnøytrale innen 2025.

Goldsmiths får ros fra Rosie Rogers fra miljøorganisasjonen Greenpeace i Storbritannia.

- Det er oppmuntrende å se at en institusjon som Goldsmiths ikke bare erklærer klimakrise, men faktisk handler, sier hun ifølge BBC.

- Fra energibruk, matsalg og plastforurensning - alle universiteter og organisasjoner med campus kan gjøre endringer som er bedre for planeten vår. Vi oppfordrer andre til å gjøre det samme, og å kutte alle bånd med finansiering fra fossilt brensel, fortsetter hun.

- Redusere, ikke fjerne

Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), sier de har som mål å redusere, men ikke fjerne rødt kjøtt i maten som serveres på universitet. Dette er også av hensyn til ernæring og helse.

- Vi ønsker tiltak som reduserer konsumet av rødt kjøtt i samarbeid med studentsamskipnaden og studentene. Vi jobber også systematisk med å redusere matsvinn, sier han til Dagbladet.

Rektoren forteller at UiB samtidig har et pågående arbeid for å redusere energiforbruket i byggene de disponerer.

- Det gjør vi gjennom modernisering, og ved å kjøpe grønn kraft og ikke drive med oljefyring. Vi har også som mål å kunne kreve at alle vi handler hos er klimanøytrale, sier han.

Rektoren vil i tillegg få ned antall flyreiser hos de ansatte.

- Dette gjør vi først og fremst ved å opplyse om hvor mye klimagassutslipp en flyreise har, og reflektere rundt om flyturen i det hele tatt er nødvendig.

Olsen, som også leder for Universitets- og høgskolerådet i Norge, sier det har blitt diskutert å innføre flere videomøter mellom de ulike institusjonene i sektoren for å få ned antall flyturer.

Tilbyr vegansk

Steffen H. Greff, administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) Mat og Drikke, sier de alltid tilbyr en vegetarisk eller vegansk rett ved sine større spiserier. De har også kafeen Blindern Vegetariske som er åpent hver mandag.

- Vi har redusert antall retter med storfe, og ser også at etterspørselen er lavere enn før, sier han til Dagbladet.

SiO-direktør: - Vi har redusert antall retter med storfe, sier Steffen H. Greff. Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO
SiO-direktør: - Vi har redusert antall retter med storfe, sier Steffen H. Greff. Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO Vis mer

Greff forteller SiO prøver å redusere matsvinn med gjenbruk av matvarer, og redistribusjon internt.

- De siste fire åra har vi servert overskuddsmat til studentene på konseptstedet vårt KUTT Gourmet. Her får studentene en billig gourmetlunsj av ingredienser som ellers ville blitt kastet, sier han, og legger til at SiO også har signert tilslutningserklæringen for å halvere matsvinnet innen 2030.

Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), sier de skal møte klimautfordringen gjennom forskning, utdanninger med miljø- og klimarelevans og ved bærekraftig drift av universitetet.

- Blant annet jobber vi med å følge opp vårt klimagassregnskap med konkrete tiltaksplaner og med å få på plass en helhetlig miljø- og klimastrategi, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Kan velge selv

Dagbladet har også vært i kontakt med NTNU-rektor Gunnar Bovim. Han sier at fjerning av storfekjøtt ikke er noe universitetet har diskutert, eller vurdert så langt.

Halvard Danielsen, kommunikasjonsdirektør i Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, sier de prøver å gi studentene et bredt tilbud.

- Det er opp til våre studenter å velge om de for eksempel ønsker å spise storfekjøtt eller ikke. Bredden i tilbudet vårt gjør at de som ikke ønsker å spise storfekjøtt kan velge andre produkter, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer