Fjerner dansk biff

Statens næringsmiddeltilsyn innførte i går kveld totalforbud på innførsel av dansk storfe- og lamme- og fårekjøtt fra Danmark. Tollverket er satt i beredskap for å hindre at dansk kjøtt smittet av kugalskap kommer inn i landet fra Danmark og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da det ble kjent at ei dansk ku led av kugalskap, satte danske myndigheter i gang arbeidet med å fjerne storfekjøtt fra butikkhyllene. Norske myndigheter er raske med å følge danskenes eksempel. Om få dager vil det være umulig å få kjøpt et dansk kjøttstykke i butikkene, og det vil være ulovlig å ta med danske kjøttprodukter over grensa til Norge.

Lav risiko

- Det er lite dansk kjøtt i butikkene, derfor vil dette importforbudet først og fremst ramme nordmenn som handler dansk kjøtt i Danmark og Sverige, sier direktør Gunnar Jordfald i Statens næringsmiddeltilsyn.

- Risikoen for forbrukerne er veldig lav, men vi synes det er bra at Danmark handler resolutt med føre var-tenkning.

- Vi oppfordrer folk som har handlet dansk kjøtt til å vente i noen dager med å spise kjøttet. Til dem som har spist kjøttet vil vi påpeke at sjansene er ørsmå for at dette vil få helsemessige konsekvenser, sier Jordfald.

De to store dagligvaregigantene Vivo og Ica i Sverige fjernet i går alt dansk storfekjøtt fra butikkhyllene. Men de svenske myndighetene innfører ikke noe forbud.

- Dersom en slik avgjørelse skal fattes, må den fattes i Brussel, og alle EU-landene må være enige. Men jeg er ikke sikker på at Sverige ville innføre det samme forbudet som Norge dersom vi sto utenfor EU, sier Lars Plym Forshell, veterinærinspektør på Livsmedelsverket.

Klappjakt på kyr

Etter utbruddet av kugalskap i Danmark har Statens dyrehelsetilsyn startet klappjakt på 570 danske kyr som ble importert til Norge på 90-tallet.

De siste dyra ble importert til Norge i 1997, og Dyrehelsetilsynet er nå i ferd med å spore dem opp på norske garder. Dyra og deres «etterkommere» vil måtte gjennomgå nøye kontroll.

- Smitten i Danmark er høyst sannsynlig overført via en type ftr som ikke har vært tillatt brukt i Norge siden 1991, sier avdelingsdirektør Gunnar Hagen ved Dyrehelsetilsynet.