Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjerner fotlenkene

Sorenskriver Helge Bjørnestad er kritisk til Torturkommisjonens krav om fjerning av fotlenkene i NOKAS-saken. Likevel ber han politiet avvikle lenkebruken i løpet av uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Før helga kom Europarådets torturkommisjon med sin uttalelse om forholdene for de tiltalte i ranssaken. Kommisjonen sa at bruken av fotlenker var å regne som tortur, og at dette måtte opphøre umiddelbart.

Da rettssaken startet i morges, hadde Bjørnestad mange kritiske innvendinger til denne uttalelsen.

- Kommisjonen har etter det retten kjenner til, ikke vært i kontakt med norkse myndigheter i denne saken. De har definitivt ikke vært i kontakt med denne rett, eller besøkt rettslokalene her på Forus. De har ikke bevitnet sikkerhetsopplegget. Komitèen har neppe satt seg inn i saken og sakens alvor, og de er ikke kjent med politiets sikkerhetsvurderinger i saken, slo Bjørnestad fast.

Sorenskriveren påpekte også at retten ikke tar ordrer fra noen myndigheter, verken norske eller internasjonale. Likevel ser dommeren at uttalelser fra Europarådets komitè må tillegges stor vekt.

- Retten finner derfor at politiet i løpet av inneværende uke må omgruppere sine sikkerhetstiltak, slik at rettssaken kan fortsette uten bruk av fotlenker, konkluderte Bjørnestad. Han så ikke grunn til å beordre at lenkene tas av de tiltalte umiddelbart.

Flere av de tiltalte og deres forsvarere har protestert høylydt mot bruken av fotlenker. Sorenskriveren beordret at lenkene ble teipet for å unngå den nedverdigende raslelyden gjennom rettslokalet. Men på grunn av faren for at de tiltalte skulle gjøre et samlet fluktforsøk, nektet han tidligere i saken å beordre lenkene fjernet. I dag ble han tvunget til det.

SLIPPER FOTLENKER:  David Toska. Foto: SCANPIX
SLIPPER FOTLENKER: David Toska. Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!